Gyerekeknek is bemutatták, milyen volt régen a fotózás

Úgynevezett fixírrel rajzoltak fotópapírra a gyerekek, ezután beletették az előhívó vegyszerbe a kézzel készített képet, így az a rész, ahova fixírt kentek, fehér maradt, a többi pedig besötétült. Így készültek régen a fotók.

Nagyon élvezték a gyerekek a munkát

Nagyon élvezték a gyerekek a munkát

A gyerekek többsége el volt ámulva, hogyan és mennyi idő alatt készültek a régi fekete-fehér fényképek. Azt is megtudták, hogy akár egy mozdulattal tönkre lehetett tenni a fényképészek munkáját.

– Régen úgy csinálták, hogy egy piros lámpánál egy lesötétített szobában készítették a fotókat, és ha valakivel ki akartak szúrni, akkor kivették a fotót a tartójából, megnézték, és akkor tönkrement a kép, mert fényt kapott – mondta Czipka Milán.

A Csapókerti Közösségi Ház egy másik termében az is látható, hogy a profik milyen képeket tudtak készíteni analóg fényképezőgépekkel.

Máthé András fotóművész azt mondta, hogy Aszmann Ferenc debreceni fotós Párbaj című képe ennek a műfajnak az egyik legemblematikusabb fotója. A Debreceni Fotóklub régi tagjainak képeiből nyílt kiállításon a 30-as és a 70-es évek közötti időszak legjobb fotóit láthatják az érdeklődők.

– Az itt látható képek elsősorban művészi fotográfiák, jól példázzák azokat a vonulatokat vagy irányzatokat, amelyek jellemzőek voltak a debreceni fotográfiára, azon belül a Debreceni Fotóklub történetére is – hallhattuk Máthé András fotóművészt.

Műtermi portrék, riportízű városképek és montázsok egyaránt vannak a tárlaton. A debreceni fotográfusok képeiből nyílt kiállítást február 19-ig lehet megnézni.