Grafikák, művészek, tárlatok: 30 és 40 kép kerül a falakra

Máté Lászlót sokan ismerik Debrecenben. A közművelődési szakember, aki évtizedeket töltött el a debreceni kultúra szolgálatában, komoly képzőművészeti gyűjteményt tudhat magáénak. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva két tárlaton is megmutat ezekből az alkotásokból a közönségnek.

Január 18-án, hétfőn 16 órától Magyar Grafika – 30 művész, 30 grafika címen nyílik tárlat Máté László anyagából, aki ezt a válogatást személyesen mutatja be az Újkerti Közösségi Ház galériájában. Az eseményen köszöntőt mond Danku Attila, a kulturális bizottság elnöke, közreműködik Bakota Zalán versmondással.

Két nappal később egy másik tárlata is nyílik, hasonló címmel: a Magyar Grafika – 40 művész, 40 grafika című kiállítást a DAB Székházban január 20-án 16.30 órától Vitéz Ferenc nyitja meg Rácz István DAB-elnök köszöntője után, s a rendezvényen zongorán közreműködik Sőrés Ildikó. Ezt a tárlatot február 25-ig láthatja a közönség.

Máté László kérdésünkre elmondta, fontosnak tartja, hogy ilyen módon is hozzájáruljon a Magyar Kultúra Napjának eseményeihez, hiszen 28 évig a Kölcsey Ferenc nevét viselő intézményben dolgozott, kézenfekvő számára tehát, hogy a magyar Himnusz születésnapjára odafigyeljen.

A tárlatokról elmondta, hogy az újkerti válogatás egyfajta tisztelgés a régi debreceni mesterek előtt; itt például Bényi Árpád, Félegyházi László, Gáborjáni Szabó Kálmán, Holló László, Móré Mihály munkáit is láthatjuk. A másik, a DAB-székházas kiállításra pedig a magyar grafika jelentős alakjainak műveiből válogatott Máté László – például Borsos Miklós, Reich Károly, Molnár C. Pál, Szász Endre alkotásai is falakra kerülnek. Megtudtuk azt is, hogy több olyan művel is találkozhat a debreceni közönség, melyek még nem voltak kiállítva korábban.