Gondola Zsolt: újra kellene fűzni a Lokinál a tulajdonosi szerkezetet

Debrecen sportszerető közvéleménye már jó ideje egyre fokozódó aggodalommal figyeli a DVSC-nél és a Debreceni Labdarúgó Akadémiánál történteket, hiszen sem az eredmények, sem a mögöttük lévő események nem adnak okot örömre. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke az utóbbi időszakban többször is kifejtette véleményét a DVSC és a Debreceni Labdarúgó Akadémia működésével kapcsolatban.

– Azért foglalkozom a korábbiaknál aktívabban ezzel a kérdéskörrel, mert egyre gyakrabban keresnek meg a Loki iránt aggódó debreceniek – mondta érdeklődésünkre elöljáróban a Civil Fórum önkormányzati képviselője. – Bizalomvesztést, vitákat, gyenge eredményeket lehet tapasztalni, miközben egyre fogynak a nézők a Nagyerdei Stadionból.

Gondola Zsolt Zoárd szerint a régi bizalom már a múlté

Gondola Zsolt Zoárd szerint a régi bizalom már a múlté

Gondola Zsolt Zoárd szerint az alapvető gondokat az okozza, hogy a kialakult tulajdonosi struktúrában a város érdekei nem jutnak kellőképpen érvényre.

– A klub többségi tulajdonosa mostanában arra hivatkozik, hogy a mögöttünk lévő években rengeteget költött a Lokira. Ez természetesen nagyra becsülendő. Arról azonban nem szokott beszélni, hogy a debreceni önkormányzat is sokat áldozott erre a célra. Csak példaként: a város adta a telket stadionépítéshez, a Nagyerdei Stadion gyepének szellőztetésére 75 milliót áldozott az önkormányzat, illetve vállalkozókat kért az egyesület támogatására.

A képviselő úgy látja, a debreceni közgyűlésnek az utóbbi időben egységesen lett elege ebből a helyzetből, ami a többségi tulajdonos Szima Gábor miatt vált aggályossá.

– Kijelenthetem, nem az önkormányzat a gondok okozója – hangsúlyozta a Civil Fórum elnöke. –  A többségi tulajdonos kommunikációjával, nyíltságával vannak komoly problémák.

Gondola Zsolt Zoárd szerint erre volt szemléletes példa a Debreceni Labdarúgó Akadémia esete az áramszolgáltatóval, amikor 220 ezer forintos tartozás miatt kikapcsolták az áramot, emiatt edzések maradtak el. A DLA illetékesei pedig ahelyett, hogy közölték volna a problémát, a szülőknek egy aggregátor meghibásodására hivatkoztak.

– Ez nagyon problémás eset volt, ami szintén a bizalomvesztés témakörébe tartozik – mutatott rá a képviselő -, hiszen a mi gyerekeinkről van szó. Akár a DVSC-ről, akár az akadémiáról beszélünk, a vezetőknek és a tulajdonosnak tisztában kellene lennie azzal, hogy Debrecen város nevét használják, ez pedig nagy felelősséggel jár.

A kialakult helyzetben felmerül az a kérdés is, hogy lehet-e egyáltalán még konszolidálni a többségi tulajdonos viszonyát a debreceni önkormányzattal. Gondola Zsolt Zoárd ebben a kérdésben nem optimista.

–  Úgy látom, annyira eltávolodtak egymástól a város és Szima Gábor elképzelései, hogy a bizalom korábbi mértékének helyreállítása már aligha lehetséges – mondta a képviselő. – Én a magam eszközeivel abba az irányba próbálok hatni, hogy lépjünk az ügyben, mert célszerű lenne újrafűzni a tulajdonosi szerkezetet. Új konstrukciókat kellene kialakítani, mert ma már az egyik gond hozza magával a másikat. Én ösztönözném a változást, ebben a Civil Fórum támogatja is a városvezetést. Más pártok nevében nem tisztem beszélni, de annyit elárulhatok: a folyosói beszélgetésekből kiderül, szinte mindenki változást szeretne…