FreshART: bemutatkoznak a kiválasztott művészek Debrecenben

A Debreceni Művelődési Központ, együttműködve a Városok–Falvak Szövetségével, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központtal, 2015-ben újra meghirdette a freshART című képző-, ipar – és fotóművészeti pályázatot fiatal alkotók számára.

A pályázat eredményét bemutató tárlat megnyitóját a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, pénteken, 14 órakor tartják a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.). A megnyitón köszöntőt mond Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke. A kiállítást megnyitja Tarnóczi József festőművész, közreműködik a Szeptember Trió (Jéger Attila, Kovács Tibor, Dankó Imre).

A freshART pályázati kiállítást 8. alkalommal hirdette meg tavaly a Debreceni Művelődési Központ pályakezdő fiatal művészek számára. A kezdő képző-, ipar- és fotóművészek előtt nem vagy csak alig kínálkoznak hasonló lehetőségek a bemutatkozásra, a szakmai továbbfejlődést segítő megmérettetésre. Ebben lehet most és a későbbiekben is nagy jelentősége a freshART projektnek, hogy megújuló erőforrásként szolgálja a következő alkotói nemzedékek színre lépését, a tehetség megmutatkozását, mindig valamilyen új elemmel frissítve, gazdagítva a pályázati palettát.

Amellett, hogy a Városok-Falvak Szövetsége Kulturális Régió mellett a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ – Kassa Megye Kulturális Intézménye, a felvidéki magyar kulturális élet egyik központja is bekapcsolódott a rendezésbe, újdonságnak számít az is, hogy a Balassi Intézet stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központja először rendez tárlatot a Debrecenben kiállító fiatal alkotók műveiből 2016 februárjában. Stuttgart után Kassán, a Bástya Galériában is bemutatkozik a kulturális régiók összefogásával létrejött kiállítás törzsanyaga.

A kiállítás megtekinthető 2016. február 4-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.