FreshART: átadták a díjakat, kiállították a legjobb alkotásokat

A Debreceni Művelődési Központ, együttműködve a Városok–Falvak Szövetségével, valamint a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központtal 2015-ben újra meghirdette a freshART című képző-, ipar- és fotóművészeti pályázatot fiatal alkotók számára.

Szűcs Gábor fődíjas képe

Szűcs Gábor fődíjas képe

A pályázat eredményét bemutató tárlat megnyitóját a Magyar Kultúra Napján, pénteken, tartották a DMK Belvárosi Galériájában.

freshart3A megnyitón köszöntőt mondott Komolay Szabolcs alpolgármester és  Halász János országgyűlési képviselő, a Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke. Debrecen kultúrváros, büszke hagyományaira – hangsúlyozta Komolay Szabolcs. Az alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a város vezetése elkötelezett Debrecen kulturális fejlesztése mellett. freshart4Halász János a pályázat jelentőségét hangsúlyozta. A Magyar Művészeti Akadémia felügyelő testületének elnöke elmondta: a pályázat a fiatal képző-, ipar- és fotóművészek számára teremt bemutatkozási lehetőséget.

A tárlaton harminchárom alkotó 72 alkotása tekinthető meg  február 4-ig, hétköznapokon 10-18 óráig a Belvárosi Galériában.

freshart5A freshART pályázati kiállítást 8. alkalommal hirdette meg 2015-ben a Debreceni Művelődési Központ pályakezdő fiatal művészek számára, mivel az eddigi eredmények alapján úgy gondolták, hogy feltétlenül szükséges a projekt fejlesztő fenntartása. A kezdő képző-, ipar- és fotóművészek számára nem vagy alig kínálkoznak hasonló lehetőségek a bemutatkozásra, a szakmai továbbfejlődést segítő megmérettetésre.

freshart6Újdonság, hogy a Balassi Intézet stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központja első ízben rendez tárlatot a Debrecenben kiállító fiatal alkotók műveiből 2016 februárjában. Stuttgart után Kassán, a Bástya Galériában is bemutatkozik a kulturális régiók összefogásával létrejött kiállítás törzsanyaga.

freshkiall2Ők az idei díjazottak:

A kiállítás fődíja (egy alkotó egyéni kiállítása a Belvárosi Galériában): Szűcs Gábor (Somorja, Felvidék-Szlovákia)
Városok-Falvak Szövetségének díja: Székely Aladár Fotóklub (Gyula)
Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja: Stefán Renáta (Hajdúnánás)
A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ díja (egy alkotó egyéni kiállítása a Szepsi Galériában): Garay-Nagy Norbert (Vác)
A Fecsó Pál Polgári Társulás és a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ díja (2 fő művésztelepi részvétele): Bagdány Franciska (Debrecen) és Mallár Gabriella (Debrecen-Budapest)
A Debreceni Művelődési Központ különdíja: B. Nagy Gabriella (Debrecen) és Pelei Katalin (Debrecen)