FIFA-botrány: Michel Platini nem megy el a meghallgatásra

Várhatóan hétfőn dönt a FIFA etikai bizottsága Joseph Blatter elnök eltiltásáról, akit nyolc órán át hallgatott meg a testület csütörtökön.

A svájci sportdiplomata a tárgyalás után nem nyilatkozott, de ügyvédei 90 napos, ideiglenes eltiltásának felfüggesztését, továbbá felmentését szorgalmazták.

A FIFA etikai bizottsága október elején – az FIFA-alelnök Michel Platinihez hasonlóan – a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltotta 90 napra Blattert, mert a svájci államügyészség korrupció gyanújával nyomoz ellene.

Mindketten fellebbeztek a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a CAS-nál. Platini esetében a fellebbezést elutasító határozatban szerepelt, hogy a 90 napos, ideiglenes eltiltás – amely január 5-én jár le – nem hosszabbítható meg. A FIFA eredeti ítélete szerint 45 nappal megtoldható lett volna az eltiltás. Platini szerdán jelezte, hogy ő nem megy el a péntekre tervezett meghallgatására.

Az ügy hátterében az áll, hogy Blatter 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott Platininek. A FIFA-elnök utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet – mint mondta – tanácsadóként kapott a francia sportvezető. Az UEFA-elnök úgy kommentálta a kifizetést, hogy 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért kapta meg késedelmesen a neki járó pénzt.

Blatter meghallgatása előtt úgy nyilatkozott, hogy a Platinivel kötött szerződés “átment” a FIFA gazdasági és végrehajtó bizottságán is, valamint a kongresszus is jóváhagyta.

Az ügyben a svájci rendőrség korrupció gyanújával hallgatta ki Blattert. A játékosként háromszoros aranylabdás Platinivel szemben a FIFA etikai bizottságának vizsgálati kamarája örökös eltiltás kiszabását kérte.

Blatter 1998 óta vezeti a FIFA-t, Platini pedig 2007 óta az UEFA-t, és egészen a felfüggesztéséig ő számított a február 26-án esedékes FIFA-elnökválasztás esélyesének. Platini továbbra is szeretne indulni a szavazáson, de a szervezet eseti választási bizottsága az eltiltása miatt egyelőre nem foglalkozott a pályázatával, így hivatalosan még nem jelöltje a tisztújításnak.