Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény

Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény

tamogatas-Gyongyosi-Csalad-es-KarrierPont

Életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. napja után született, Magyarország területén élő magyar gyermek jogosult.

Ki jogosult a fiatalok életkezdési támogatására?

  • Minden 2005. december 31. után született, Magyarország területén élő, magyar állampolgárságú gyermek;
  • 2017. június 30. napja után született, Magyarország területén kívül élő magyar állampolgárságú, Magyarországon anyakönyvezett gyermek valamint 2017. június 30. napja után született, Szlovákiában vagy Ukrajnában élő nem magyar állampolgárságú gyermek, aki a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott „Magyar igazolvánnyal” rendelkezik.

Kell-e igényelni a fiatalok életkezdési támogatását?

Magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú gyermek esetén nem kell igényelni, az életkezdési letéti számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldön élő magyar gyermek esetén szükséges kérelmet benyújtani (Köldökzsinór program).

Milyen összegű az életkezdési támogatás?

Életkezdési támogatásként egyszeri 42 500 forint összegű támogatási összeg jár, amelyet a Magyar Államkincstár a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán ír jóvá. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és nevelésbe vett Magyarországon élő gyermek a születése évét követő 7. és 14. évben további támogatásban részesül, amelynek összege 44 600 forint.

A számlán elhelyezett összeg – egészen a gyermek nagykorúságáig – az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. Az így felhalmozott megtakarításról a 18. életévét betöltött gyermek rendelkezhet. Az életkezdési támogatás letéti számlán nyilvántartott összege Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával gyarapítható.

Mi az a Kincstári Start-értékpapírszámla?

Szülő, törvényes képviselő vagy hozzátartozó személyes rendelkezése mellett a gyermek részére a Magyar Államkincstárnál nyitott értékpapír nyilvántartási-számla, amelyre átkerül az életkezdési letéti számlán nyilvántartott életkezdési támogatás, és amelyre természetes személyek és települési önkormányzatok további összegeket fizethetnek be. A befizetések után további támogatás jár, amelynek mértéke az éves befizetések 10 %-a, de legfeljebb évi 6 000 forint. Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermek esetén a befizetések 20 %-ának megfelelő, de maximum 12 000 Ft összegű támogatás kerül jóváírásra, nevelésbe vett gyermek számára a befizetéstől függetlenül a nevelésben töltött időszakkal arányosan évente maximum 12 000 Ft összegű támogatás jár. Amennyiben a gyermek mindkét jogosultsággal rendelkezik, a támogatás mindkét jogcímen megilleti.

A Kincstári Start-értékpapírszámlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvény típusú állampapírba fekteti. A Babakötvény alapcímlete 1,- Ft és az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, azaz az életkezdési letéti számlánál évi 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet.

Kincstári Start-értékpapírszámla nyitható továbbá a 2006. január 1. napját megelőzően született, de 18. életévét be nem töltött gyermek részére is, 25 000 forint kezdő befizetéssel. A gyermek ez esetben is jogosult a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával járó egyéb kedvezményekre.

A Kincstári Start-értékpapírszámla személyesen nyitható a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán.

A Babakötvénnyel kapcsolatosan bővebb információk érhetők el a www.allampapir.hu/allampapirok/BABA oldalon.

Mikor használható fel az életkezdési letéti számlán, illetve Kincstári Start-értékpapírszámlán kezelt megtakarítás?

A számlán nyilvántartott összegről a gyermek (fiatal felnőtt) 18. életévének betöltése napjától, de legkorábban a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását követő harmadik év elteltétől rendelkezhet.

Az életkezdési támogatással és a Kincstári Start-értékpapírszámlával kapcsolatosan bővebb információk érhetők el a Magyar Államkincstár honlapján: http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/eletkezdesi_tamogatas

A külhonban született magyar gyermekeknek járó támogatásokkal kapcsolatos információk a Köldökzsinór program címszó alatt érhetők el.

Fülöp Henrik

Facebook