Ezekkel a kisfilmekkel csábítják Debrecenbe a befektetőket – videóval

Két kisfilmet készített a közelmúltban az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központnak a Debrecen Televízió, melyek azt szolgálják, hogy minél több befektető érkezzen a városba, és teremtsen itt munkahelyeket.

„Amikor Papp László polgármester úr felkért az Euro-Régió Ház Kft-ből átalakított EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ vezetésére, az egyik fő feladatként a potenciális befektetők professzionális menedzselését határoztuk meg” – meséli Póser Zoltán, az EDC Kft. ügyvezetője. „A Tudáspark pályázat részeként összeállt a város befektetésösztönzési stratégiája, ennek részeként készítettünk egy olyan kiadványt, mely a lehetséges befektetőknek nyújt információkat, emellett a Debrecen Televíziót megbíztuk egy 30 másodperces és egy három perces kisfilm elkészítésével” – tette hozzá az ügyvezető.

A kiadványt hat nyelven, a magyaron kívül francia, angol, orosz, német és spanyol nyelven készítették el nyomtatott és elektronikus formában (ezek itt érhetők el). Novemberben és decemberben sok száz példányt juttattak el belőlük lehetséges partnereknek, testvérvárosoknak, nagykövetségeknek, azok üzleti klubjainak és befektetési ügynökségeknek.

Részlet a kiadványból

Részlet a kiadványból

A későbbiekben konferenciákon és befektetési tárgyalásokon kapnak majd a kiadványokból a potenciális partnerek, s ugyanitt mutatják majd be a kisfilmeket is, melyek szintén több nyelven készültek el (az angol nyelvű hosszabb filmet két nap alatt közel nyolcezren nézték meg a YouTube-on). Cikkünkbe az angol nyelvű filmeket illesztettük be, a magyar nyelvűeket itt érhetik el.

„A befektetőket négy dolog érdekli leginkább” – magyarázza Póser Zsoltán. „Az első és legfontosabb a humán kapacitás, ebben jól állunk, van erős egyetemünk, kiváló középiskoláink, ráadásul az oktatás most beállt a gazdaság mögé, és igyekszik a munkaerőpiaci igényekhez alakítani a képzéseket.”

Ugyancsak fontosak a logisztikai adottságok, melyekben az ügyvezető szerint a versenytársakhoz képest erősebb Debrecen, a reptérrel és a vasúti logisztikai központtal nagyot léptünk előre. Az ipari és beszállítói infrastruktúra is magas szintű Debrecenben, ám ebben tovább kell fejlődni, többek között új ipari parkot kell kialakítani a városban.

„A negyedik nagyon fontos dolog egy potenciális befektetőnek a város élhetősége, az, hogy tudja, jó helyen lesz a cége, jól fogják ott magukat érezni a dolgozói. A gazdasági adatok mellett ezt is meg szerettük volna mutatni egyrészt a kiadványban is, de erre a filmes műfaj még inkább megfelelő” – hallhattuk Póser Zoltánt.

Az ügyvezető azt is elmondta, egy-két hónapon belül elkészülnek Debrecen üzleti, befektetőbarát honlapjával is.