Ez nem a gyávák ideje, mondta az új katalán elnök

A katalán parlament megválasztotta Carles Puigdemontot az autonóm közösség új elnökévé vasárnapi, rendkívüli ülésén.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont

Girona 53 éves polgármestere az éjszakába nyúló nyílt, névszerinti szavazáson 70 támogató voksot kapott, ellene 63-an szavaztak, két képviselő pedig tartózkodott a választáskor.

Carles Puigdemont a katalán parlament függetlenségi pártjainak, a Junst pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) támogatásával szerezte meg az elnökséghez szükséges szavazatokat a 135 fős törvényhozásban.

Az önálló katalán állam megteremtését, a katalán függetlenség társadalmi bázisának kiszélesítését és elődje munkájának folytatását nevezte meg céljai közt Carles Puigdemont elnökjelölti beszédében vasárnap este a barcelonai parlamentben, mielőtt a képviselők szavaztak volna személyéről. Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök az elhangzottakra úgy reagált: felkészültek a válaszlépésekre, ha az új katalán elnök és kormánya megsértené a törvényeket és az alkotmányt.

Girona városának 53 éves polgármestere szombaton lett a katalán autonóm közösség elnöki posztjának jelöltje, miután Artur Mas, aki 2010 óta vezette Katalóniát, bejelentette: lemond a jelöltségéről, mivel nem tudja megszerezni a megválasztásához szükséges parlamenti támogatást, és enélkül elkerülhetetlen lenne, hogy megismételjék a parlamenti választásokat Katalóniában.

Carles Puigdemont beszédében kivételesnek és példamutatónak nevezte Artur Mas viselkedését, akinek elnöki programját tervezi továbbvinni, megtartva azt a 18 hónapos menetrendet, amelynek végén megalakulna az önálló katalán köztársaság.

Ennek része egy állampolgári részvételen alapuló alkotmányozási folyamat, amelynek során a katalánok kinyilvánítják legfőbb nemzeti elveiket, továbbá egy önálló társadalombiztosítási rendszer megalkotása, és egyebek mellett a katalán nemzeti bank létrehozása.

A politikus küldetésének nevezte, hogy szélesítse az önállósági törekvések társadalmi bázisát, és hogy tárgyaljon erről a spanyol állammal, az Európai Unióval illetve a nemzetközi közösséggel.

Mint mondta, egy “igazságosabb, méltányosabb, felkészültebb, egészségesebb” országot akarnak létrehozni, amely több és jobb munkahelyet kínál, emellett átláthatóbb és modernebb is.

“Ez nem a gyávák ideje” – fogalmazott beszédében Carles Puigdemont.

“Több eszközünk van mint valaha, hogy megvédjük az egységünket, a főbb politikai erőkkel ebben egyetértünk” – jelentette ki Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök, aki a katalán elnökjelölt beszédét követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Madridban.

A kormányfő ismét hangsúlyozta, hogy Katalónia nem nyilváníthatja ki egyoldalúan az elszakadását Spanyolországtól, mert az törvény-, és alkotmányellenes. A jogállam válaszolni fog minden törvénysértésre – jegyezte meg.

A katalán elnökjelölt újságíróból lett politikus. Pályáját az El Punt című katalán napilapnál kezdte, amelynek később főszerkesztője lett, majd a katalán hírügynökség (ACN) és az angol nyelvű Catalonia Today vezetője volt.

2006-ban került be a katalán parlamentbe az Artur Mas vezette függetlenségi párt, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) színeiben. 2011-ben választották Girona polgármesterévé.

A szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) elnevezésű függetlenségi párttömörülés listáján a harmadik helyen szerepelt.

A katalán parlament több ellenzéki pártja is tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy “rohamtempóban” választanak elnököt és példátlannak nevezték, hogy vasárnap tart rendkívüli, elnökválasztó ülést a törvényhozás. Kifogásolták, hogy ez nem felel meg az elnökválasztás szabályainak, mert a normál menetrend szerint másfél nap az elnök parlamenti meghallgatása és a szavazás, míg most erre néhány óra áll csak rendelkezésre.

A sietség oka, hogy ha vasárnap éjfélig nem lett volna megválasztott elnöke Katalóniának, akkor a jogszabályok értelmében meg kell ismételni a választásokat.

Az elmúlt három hónapban a Junts pel Sí hiába próbálta meggyőzni a katalán parlament egyetlen másik függetlenségi pártját, a baloldali Népi Egységet (CUP), hogy támogassák Artur Mas újraválasztását. A CUP új jelöltet követelt a támogatásért cserébe. A Junst pel Sí egészen szombatig ezt a lehetőséget kizártnak nevezte, de végül beleegyeztek, hogy új jelöltet javasolnak Carles Puigdemont személyében.