Erdélyi kirándulás: téli forgatag Debrecentől 220 kilométerre – fotókkal

Szép város Kolozsvár – szól a Marica grófnő jól ismert betétdalának refrénje. A sokat idézett mondat járt az eszünkben, amint Kolozsvár utcáin sétálva, az ünnepi hangulatban elvegyülve fedeztük fel a város nevezetességeit.

Fotók: Szirák Sára

Fotók: Szirák Sára

A debreceni ember nem egyszer bosszankodik amiatt, hogy sokat kell utaznia azért, hogy szép tájakat és városokat láthasson. Pedig nem is kell olyan messzire mennünk, ha egy lenyűgözően érdekes és lüktető nagyvárosban szeretnénk ünnepi hangulattal feltöltekezni. Erdély szívében, a kolozsvári főtéren vegyültünk el a vásári forgatagban, s fotósorozattal örökítettük meg a díszkivilágításban úszó várost.

Kolozsvár busszal és vonattal egyaránt könnyen megközelíthető. Az útiköltség oda-vissza nagyjából 10-12 ezer forint, s ez nagyon megéri. Mi például megtapasztaltuk, Kolozsvár ilyenkor ünnepi fényekbe burkolózva hogyan varázsol egy egyszerűnek induló főtéri sétának is meghitt, áhítatos hangulatot.

Galéria megnyitása (25 kép )

A magyar történelmi emlékekben rendkívül gazdag Kolozsvár az erdélyi utazások kihagyhatatlan állomása.  A csodás főtér épületei az elmúlt évszázadok építészeti stílusirányzatait tükrözik: így keveredik egymással a gótikus, a reneszánsz és a barokk arculat. A Szent Mihály-székesegyház, a Bánffy-palota és Mátyás király szülőháza által fémjelzett pazar városképbe szépen illeszkedett a téli kirakodóvásár, s állandó programok, koncertek várták az arra járókat. Nagy zsibongásba, vonzóan színes kavalkádba csöppenhetett itt egész decemberben a vándor. Magyar és román népviselet. Mézeskalácsszív. Kürtős kalács-illat. Forralt bor és áfonyapálinka. Házi csokoládé és kézműves sajt. Színek, illatok és ízek keverednek Erdély fővárosának történelmi díszletei között. Kedvünkre süteményezhettünk és kakaózhattunk. Válogathattunk a különböző kézműves tárgyak közül, s korcsolyázhattunk a Mátyás-szobor lábánál kialakított jégpályán.

A téli, kolozsvári főtérről szóló fotósorozatunkkal igyekeztünk megörökíteni azt a semmivel össze nem hasonlítható hangulatot, amit a kincses város ódon falai és vidám forgataga között éreztünk.