Élménypark lehet a régi földművelést bemutató tárlatból Nagyrábén – videóval

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek mezőgazdasági eszközökért rajongó gyűjtők a nagyrábéi találkozóra, ahol nemcsak nézelődni, hanem adni-venni, cserélni is lehetett. A csíkszeredai Kurkó János György, amint megérkezett, nyélbe is ütött egy üzletet. Egy 18. századi kis vízimalmot vásárolt.

Kiállításon mutatják be Nagyrábén a régi eszközöket a gyűjtők

Kiállításon mutatják be Nagyrábén a régi eszközöket a gyűjtők

Elég volt nekem  egy perc, hogy beleszeressek és nem kis pénzért megvegyem. Úgy vagyok vele, hogy ami jó, az nem drága, és én úgy érzem, hogy ez jó – hallhattuk a gyűjtőt.

A nagyrábéi kiállítás Ványai Gusztáv  kétezer darabos magángyűjteményét mutatja be az egyszerű kéziszerszámoktól a traktormatuzsálemekig. Ványai Gusztáv 12 éve kezdte el gyűjteni ezeket a régi holmikat. Az  okos gépek, találékony emberek mottót nemhiába választották a kiállításnak.

– Az emberi találékonyságot szerettük volna bemutatni, tehát amikor valakit Robinson módjára lecsöppentettek volna ide a Bihari síkra, vagy a faluba, hogyan teremtette volna elő a mindennapi betevőjét. A kiállítással azt akartuk hangsúlyozni, hogy milyen egyszerű fizikai elveket alkalmaznak ezek a gépek ahhoz, hogy megkönnyítsék a mindennapi munkát – közölte Ványai Gusztáv, gyűjtő, főszervező.

Az egykori TSZ-épületben elhelyezett gyűjteménynek nem csak múltja, jövője is van. A hosszú távú cél az, hogy interaktív élményparkká formálják át az egész évben megtekinthető nagyrábéi kiállítást.

DehirRégi munkagépeket is bemutattak egy nagyrábéi tárlaton