Élményközponttá alakítanák át a régi ferihegyi repülőteret

Interaktív élményközponttá alakítanák át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér műemléki védettséget élvező 1-es terminálját, ahol egyebek között légiközlekedés-történeti kiállítás és régi repülőgépeket bemutató skanzen is nyílna – írja szerdai számában a Magyar Hírlap Somogyi-Tóth Gáborra, az Aeropark vezetőjére hivatkozva.

A ferihegyi vasúti megálló közelébe költözik a repüléstörténeti skanzen

A ferihegyi vasúti megálló közelébe költözik a repüléstörténeti skanzen

Az 1950-ben átadott, akkor korszerű, modernista – mára műemlék – utasforgalmi épület, az 1-es terminál Ferihegyen több éve kihasználatlanul áll. Miután 2012-ben a Malév csődbe ment és a forgalmat a 2-es terminálkomplexumba helyezték át, a tíz éve korszerűen felújított és ezért Europa Nostra-díjjal kitüntetett épületben csak irodák maradtak. Somogyi-Tóth Gábor a lapnak elmondta: itt lehetne berendezni a magyar repüléstörténet jelenét és jövőjét bemutató látogatóközpontot, a 2-es terminál mellett működő repülőskanzenből pedig áttelepítenék az egykori Malév-repülőgépeket és a különleges földi járműveket.

A klasszikus kiállítás, szimulátorközpont, vetítések, szemléltetőeszközök és a néhány kisebb, történeti gép mellett étterem és ajándékbolt is helyet kapna. Emellett építenének több kisebb vagy egy nagyobb üvegcsarnokot, ahol a további, kisebb repülőket és légi eszközöket mutatnának be. Az Aeropark vezetője hangsúlyozta: a tervek megvalósítása sok pénzbe kerülne, de már tárgyalnak az elképzeléseikről kormányzati képviselőkkel.