Elindult a második magyar rendőrkontingens Szlovéniába

A Készenléti Rendőrség bázisán tartott sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta: 52 rendőr utazik Szlovéniába, ahol január 31-ig teljesítenek szolgálatot. A magyar rendőrök szlovén irányítás alatt dolgoznak majd. A magyar rendőrök elsősorban a befogadóállomásokon teljesítenek szolgálatot, közreműködnek a zöldhatár őrizetében, az úgynevezett mélységi ellenőrzésben és a közrendvédelmi feladatok ellátásában.

Papp Károly elmondta azt is, hogy idén az egyik legnagyobb kihívást az illegális bevándorlással és a határvédelemmel kapcsolatos feladatok jelentették. Felidézte, Magyarország a schengeni határellenőrzési kódex szabályainak betartása érdekében három pilléren álló intézkedéseket hozott az év közepén: szigorított az illegális bevándorlással kapcsolatos jogszabályi környezeten, műszaki akadályt telepített az érintett határszakaszra és felállították a határrendészeti igazgatóságot. Ennek eredményeként a migráció a zöldhatáron szinte megszűnt, ma már ellenőrzött keretek között történik a személy- és járműforgalom beléptetése a határokon – tette hozzá a rendőrfőkapitány.

Szólt arról is, hogy Szlovénia október végén kért segítséget a rendőri feladatok ellátására, erre Magyarország az elsők között válaszolt, és a kormány döntése értelmében november 9-e és 2016. január 31-e között rendőröket küld az országba.