Életveszélyes is lehet a kutyákra a játékos botdobálás

A társaság vezető állatorvosai azután fordultak a sajtóhoz, hogy jelentősen emelkedett az életveszélyes sérülések száma, melyeket a kutyák a botos játék közben szenvedtek.

Grace Webster, a brit állatorvosok társaságának skóciai elnöke arra kérte a gazdákat szerdán, hogy hagyják abba a fadarabok hajigálást. A felhívás előzménye az volt, hogy Skóciában egy collie-nak tíz centiméteres fadarab fúródott a torkába, amikor el akarta kapni azt.

“Szörnyű sérüléseket okozhat a botok dobálása, elvághatja a kutyák száját vagy a nyelvét, vagy, mint a legutóbbi esetben, a torkukba fúródhat. Még ha a sérülést kezeljük is, a szálkák gyakran ott maradnak és további beavatkozásokra van szükség” – idézte a lap Webstert.

Sean Wensley, a társaság elnöke szerint a brit állatorvosok előtt nem ismeretlenek a nagyon súlyos, életveszélyes, botok elkapásával szerzett sérülések.

“Természetesen nem minden, botokat elkapdosó kutya sebesül meg életveszélyen, mégis sokan így járnak. A kollégák havonta általában egy ilyen esettel találkoznak, de más állatorvosok ennél gyakrabban számolnak be bot okozta sérülésekről” – magyarázta az állatorvos a BBC Today című rádióműsorában.

A szakemberek azt ajánlják, bot és fadarab helyett a gazdák dobáljanak a kutyának frizbit, puha labdát vagy gumitárgyakat.