Éles vatikáni bírálat a merényletre emlékező francia szatirikus lapnak

L’Osservatore Romano című vatikáni napilap élesen bírálta a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin legújabb megbotránkoztató címlapját, amely Istent, mint egy fegyvert kezében tartó terroristát ábrázolta.

A vatikáni napilap bírálatában azzal vádolta az élclapot, hogy az Isten ilyen jellegű ábrázolása nagyon fáj a hívőknek és jelentős mértékben manipulálni akarja a hitet.

A szerdán megjelent, a L’Osservatore Romano arra is felhívta a figyelmet, hogy az ominózus Charlie Hebdo borító „Istent használja fel a gyűlölet igazolására” és ez kimeríti az istenkáromlás fogalmát.

Laurent „Riss” Sourisseau karikaturista készítette az ellentmondásos borítót, amely a keresztény Istent véres ruhában, hátán egy géppisztollyal ábrázolja menekülés közben.
A felirat pedig a következő: „Egy évvel a merénylet után a tettes még mindig szabad”.
A Charlie Hebdo legújabb kiadása az egy évvel ezelőtti terrorcsekménynek állít ilyen stílusban emléket. Mint ismert 2015. január 7.-én szerdán a Kouachi testvérek megtámadták a magazin párizsi székhelyű szerkesztőségét és brutálisan megöltek 12 embert.

A Vatikán által megfogalmazott bírálat kitér arra is, hogy az ilyen jellegű karikatúrák ékes bizonyítékai a kompromisszumok nélküli szekularizációra való törekvéseknek. Pedig sokkal inkább az erőszak elleni közös fellépésre kellene helyezni a hangsúlyt és közben természetesen tiszteletben tartani a hívők Istenben való hitét vallási hovatartozástól függetlenül.

A tavalyi támadásokat követően Ferenc pápa arra figyelmeztetett, hogy a gyilkosság és a terrorizmus aberráció, de azt is hozzátette, hogy nem lehet gúnyolódni a hittel és van határa a véleménynyilvánítás szabadságának.