Éles párduckarmok, éhes vadlovak – kié lesz ötvenedszer a Vince Lombardi trófea?

Januári rájátszás felvezetőnkben azzal a kérdéssel kezdtünk, hogy vajon látunk-e még valaha Manning–Brady összecsapást. Nos, erre a választ még most sem tudjuk, de azt már bőven, hogy kettejük sokadik presztízs ütközetét Peyton Manningnek nyerte meg a védelme két hete az AFC főcsoport döntőben, így ő készülhet irányítóként a mai nagydöntőre. A másik ágon, az NFC-ben nem volt kérdés: Cam Newton irányításával a Carolina Panthers végig gázolt a főcsoport eliten. Szó szerint, hihetetlen meggyőző játékkal. Ha a semleges szurkolók közül bárkit megkérdeznénk, hogy ugyan ki nyer ma, nem lenne hezitálás: természetesen a „keleti partiak”, a nyugati parton. Ám az előző névek Super Bowl mérkőzéseire visszagondolva, azért ebben nem lehetünk annyira biztosak.

Hamarosan kezdődik a világ legnézettebb sport összecsapása

Hamarosan kezdődik a világ legnézettebb sport összecsapása

A sportág rajongói közül nyilván mindenki emlékszik a két évvel ezelőtt történtekre. Az arra a szezonra összerakott, győzelemre ítélt szupercsapatot úgy hívták, hogy Denver Broncos. Élén az – akkor még – jó egészségnek és remek alapszakasz-beli formának örvendő Peyton Manninggel, akit csillagászati összegű szerződéssel csábítottak a Sziklás-hegységbe. Akkor nem volt olyan hozzáértő, aki ne a Super Bowl győzelemre összevásárolt elitgárda győzelmét várta volna az „underdog” Seattle Seahawks ellen. Aztán… Aztán jött a fiatal és szemtelen Russell Wilson és bandája, majd gyakorlatilag pillanatok alatt elsöpörték a „vadlovas” álmokat. Gyakorlatilag ripityára verték a Denver szupersztár gárdáját.

A Denver Broncos csapata

A Denver Broncos csapata

Valahogy így vagyunk a mai nagydöntő előtt is, csakhogy a helyzet éppen fordított. Most az NFC-győztes „párducok” a toronyesélyesek, még ha esetükben nem is gondolnánk, hogy a két évvel ezelőtti denveri bevásárlással készültek volna a végső győzelemre. Egyszerűen nagyon jók: elől is, hátul is.  Szinte makulátlan szezonon vannak túl, és bár volt egy-két szerencsés győzelmük, végül mégiscsak a „szomszédvár” Atlanta Falcons gárdájának jön egy sörrel a Miami Dolphins 1972-es csapata. Ismert történet ugyanis: az 1972-es bajnokságot 1973 januárjában százszázalékos mérleggel nyerő floridai gárda egykori játékosai minden szezonban összejönnek egy pezsgőzésre, amikor az utolsó aktív NFL gárda is elveszíti aktuális veretlenségét. Nos, az öregfiúk karácsony után, az utolsó előtti alapszakaszforduló vasárnapján találkozhattak, akkor kapott ki először (és eddig utoljára) a Carolina (Atlantában 20-13-ra). Utolsó meccsükön aztán már elsöpörték a Tampa Bay Buccaneerst (38-10), majd az egyébként az Amerikai Főcsoportnál erősebbnek tűnő Nemzeti Főcsoport rájátszás meccsein folytatták a remeklést: az elődöntőben már 31-0-ra vezettek a tavalyelőtt Super Bowlt nyerő, tavaly azt elbukó bombaerős Seattle ellen (a vége 31-24 lett), majd a konferencia döntőben a szintén remek erőkkel bíró Arizona Cardinalst kergették haza egy 49-15-ös csúfos zakóval. Cam Newton hatalmas formában, önbizalomtól duzzadóan tolatta le támadóival az ellenfelek védőit, míg a Panthers védelme ugyanilyen magabiztosan tolta le a pályáról szinte pillanatok alatt a másik alakulat támadóit.

Peyton Manning

Peyton Manning

Ezzel szemben… Hát igen, ott van az a Denver Broncos, amelynek szinte az alapszakasz végéig azért kellett izgulni, hogy egyáltalán bekerüljön a rájátszásba. Aztán a New England Patriots bénázásának köszönhetően mindjárt elsőként léphettek tovább, ami igazából a főcsoport döntőben kamatozott jól: hazai pályán gyűrték szinte szó szerint le a tavalyi bajnokot. Tom Bradyt gyakorlatilag agyontiporták a Broncos védői, így ismét elmarad a címvédés lehetősége. Ráadásul a helyzet az, hogy ezt a nagyon fontos mérkőzést egyértelműen a védelem nyerte meg, Peyton Manning pedig továbbra is csak egy leszegett fejű, sérült kiskacsa képét sugározta magáról (mint az egész szezonban, amikor egyáltalán játszott). Szóval a helyzet az, hogy a Denver esélye a türelem, a hosszú támadójátékok és a hibátlan védőjáték lehet. Csakhogy míg a New England támadóalakulatának lyukas védőfalát simán áttörték, és ütötték-verték Bradyt, addig a Carolina támadó-védőfala nem engedett senkit (legalábbis eddig) Newton közelébe. Manning bízhat tehát a védelemben, támadói közül pedig elsősorban Demaryus Thomas, vagy Emmanuel Sanders kiváló játékában. A másik oldalon nagyobb a választék: az irányító mellett nyerőember lehet Jerrico Cotchery, Luke Kuechly, Greg Olsen vagy Josh Norman. Meg még néhányan.

Éles párduckarmok: Carolina Panthers

Éles párduckarmok: Carolina Panthers

Talán felesleges tovább elemezni az esélyeket, hiszen egyetlen mérkőzésen tényleg az aktuális forma dönthet (talán még az is, hogy kinek fájt délben a hasa, az meg pláne, hogy ki sérül meg a meccs hevében). A Madden azért modellezte a találkozót, és négy pontos Carolina győzelmet számolt ki. Mielőtt erre bárki legyintene, tegyük rögtön hozzá, hogy tavaly pontosan eltalálták a végeredményt. Aztán a rádióban hallottunk egy másik „döntő” tippet: egy ismert magyar sportközgazdász azt mondta, hogy többször nyert eddig a fehér mezben játszó alakulat, mint a másik. Most a Denver lesz fehérben, ergo ők győznek. Akár lehet is. Vagy nem…

Cam Newton

Cam Newton

Nézzük a körítést, mert – Amerika legnépszerűbb sportága lévén – bizonyára Santa Claraban sem adják alább, mint az előző évek rendező városai. Az ötvenedik, tehát „Arany” Super Bowlt a San Francisco 49ers tavaly átadott korszerű, csodálatos stadionjában rendezik. Nagyszerű hely, csak bejutni nehézkes (mint minden amerikai futballstadionban, itt is motoznak és átvilágítanak a bemenetkor), sörből pedig egyszerre két kisüvegnél többet nem lehet vásárolni (hogy aztán a harmadik negyed közepére varázsütésre az összes büfét bezárják).

A San Francisco 49ers tavaly átadott  stadionjában rendezik  küzdelmet (a szerző fotója)

A San Francisco 49ers tavaly átadott stadionjában rendezik küzdelmet (a szerző fotója)

A meccs előtt az amerikai himnuszt Lady Gaga fogja elénekelni, a nagyszünetben pedig a Coldplay minikoncertje szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A jegyárak gazdagoknak valók: durván kétezer dollár egy belépő a felső szektorokba, az árplafon meg van vagy százezer. Nekünk, földi halandóknak bizonyára marad a fotel, és a Sport Televízió. Természetesen óriási üzlet az egész: a nagydöntőt közvetítő CBS-en egy félperces reklámért 5 millió dollárt kérnek.

SanFrancisco49ers2Nem probléma, minden reklámhely eladva (van bőven játékmegszakítás, tehát akad reklámhely is elég), de a termékeiket népszerűsítő cégek külön kisfilmeket készítenek erre a nagy alkalomra. Az ideiek közül talán egy ketchupos-mustáros-majonézes vállalkozás pályázhat leginkább a cukiság-díjra. (Ezt a videót cikkünk végén meg is nézhetik!) Szóval minden a nagy bevételről, a sztárokról és a szórakozásról szól ma este (magyar idő szerint már hétfő hajnalban) az Egyesült Államokban. Mi is megnézhetjük. Vadlovak és fekete párducok, Manning vagy Newton (esetleg valaki más) – erről szól ma az ötvenedik, azaz az „Arany” Super Bowl.