Együttes ülést tart a magyar és a szlovén kormány

Együttes ülést tart pénteken a szlovéniai Brdo pri Kranjuban a magyar és a szlovén kormány a két miniszterelnök, Orbán Viktor és Miro Cerar vezetésével.

A két miniszterelnök felszólal egy üzleti fórumon is, amelyet a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozásokat és a külföldi beruházásokat támogató szlovén ügynökség szervez.

A Balassi Intézet közölte: a Magyar Kultúra Napja alkalmából Orbán Viktor és Miro Cerar új magyar kulturális intézetet nyit meg pénteken Ljubljanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a magyar-szlovén kapcsolatokról közölte: a két ország kapcsolatai a gazdaság, a kultúra és kisebbségpolitika területén egy új, intenzívebb együttműködési szakaszba léptek, és ennek eredménye a pénteki kormányzati csúcstalálkozó Brdo pri Kranjuban.

A két kormány különösen érdekelt egyes infrastrukturális projektek megvalósításában, így például a vasúti összeköttetés fejlesztésében és a vasútvonalak modernizálásában, a közúti kapcsolatok fejlesztésében, a határkeresztező gázvezeték és magasfeszültségű határkeresztező távvezeték kiépítésében. Lényeges a magyar bekapcsolódás a koperi kikötő fejlesztésébe, amelyről előrehaladott szakértői egyeztetések folynak jelenleg is.