Egyszerre ülne le két büntetést a volt izraeli kormányfő

Vádalku keretében beismerte bűnösségét az igazságszolgáltatás két rendbeli akadályozásában Ehud Olmert volt izraeli miniszterelnök kedden egy jeruzsálemi bíróság előtt.

Olmertet decemberben már egy másik ügyben elítélték. Korrupció miatt február 15-én kell 18 hónapra börtönbe vonulnia. A mostani ügyben még fél évet kaphat. A volt politikus viszont a két büntetést egyszerre, “párhuzamosan” szeretné letölteni, így a két büntetés nem adódna össze. A vádalkuról viszont csak jövő héten dönt az ügyben ítélkező bíró.

A Háárec című újság honlapja szerint a bíró nem ért egyet azzal, hogy Olmert büntetéseit “átfedéssel” tölthesse le, vagyis bizonyos börtönben töltött idő duplán számítson. A bíró szerint a féléves büntetés jelentősnek tekinthető, de értelmét veszti, ha a vádalku miatt Olmert nem tölt több időt rács mögött. Az ítélethirdetés jövő héten várható.

Az államügyész a vádalku jóváhagyását kérte a bíróságtól, tekintettel a többi között arra, hogy korábbi miniszterelnök elismerte bűnösségét. A bíró szerint ugyanakkor Olmert csak azért vállalta a felelősséget, hogy elkerülhesse, hogy tovább kelljen börtönben maradnia.

A vesztegetési ügy, melyben már jogerősen elítélték, és a jelenlegi, az igazságszolgáltatás akadályozása miatt folyó ügy mellett Ehud Olmert ellen egy harmadik ügyben is folyik eljárás, mert pénzt kapott Morris Talansky amerikai üzletembertől. Ebben első fokon nyolc hónap letöltendő börtönt szabtak ki rá. Ügyvédei itt is vádalkuval próbálkoztak, melynek értelmében szintén egyszerre ülte volna le a két büntetést, de a hatóságok ezt elutasították. Ezután Olmert fellebbezett. A legfelső bíróság még nem döntött az ügyben.