Egyiptomban rálőttek egy izraeli turistákra várakozó buszra

Rálőttek egy izraeli turistákra várakozó buszra csütörtökön a gízai piramisokhoz vezető főúton; sebesültekről nincs hír.

Az Al-Vafd című újság szerint arab izraeliekről van szó, ezt időközben az izraeli külügyi tárca is megerősítette.

A biztonsági forrásokra hivatkozó Al-Maszri al-Jóm című lap szerint a támadáskor a turistabusz a piramisokhoz vezető Al-Haram úton található Három Piramis nevű szálloda előtt várakozott a hotelből éppen kijövő izraeliekre. A turisták az eddigi ismeretek szerint nem sérültek meg, mindössze a buszban és az épületben keletkeztek károk.

A belügyi minisztérium biztonsági sajtófőnökének közleménye szerint körülbelül tizenöt ember gyülekezett a szálloda környékén, majd kivonultak a főútra, és ahogy elhaladtak a hotel előtt, petárdákat lőttek az épület előtt álló biztonságiakra. A közlemény szerint a rendőrök felléptek a csoporttal szemben, az egyik támadó ekkor sörétes fegyverrel lőtt a buszra.

Egyes szemtanúk szerint éles fegyver is eldörrent a támadók oldalán, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg. A gízai biztonságügyi igazgatóság vezetője, Háled es-Salabi az iszlamista indíttatású merényletet sejtető hangok megelőzése érdekében határozottan kijelentette: nem terrortámadásról, hanem bűnügyi esetről van szó.

Az Al-Maszri al-Jóm első jelentései még arról szóltak, hogy két merénylő motorbiciklin érkezett, majd miután a biztonsági erők sikeresen elüldözték őket, menekülőre fogták, és behajtottak egy mellékutcába, de egyiküket röviddel később elfogták. Az akcióban a lap biztonsági forrásai szerint tűzpárbaj is zajlott a rendőrök és a merénylők között.

Az elfogott elkövető kihallgatását végző nemzetbiztonsági tisztek jelenleg azt próbálják kideríteni, az illető kapcsolatban áll-e valamely, az országban tevékenykedő terrorszervezettel – írta az Al-Maszri al-Jóm.

A lap szerint a belügyi tárca szóvivője közvetlenül a sajtóhírek megjelenése után közölte, hogy a támadás mögött a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom körülbelül tizenöt fiatal tagja áll. A tárca későbbi közleményeiben nem említették az elmozdított elnök, Mohamed Murszi mögött álló szervezetet.