Egyelőre kevesen kértek az influenza elleni vakcinából Hajdú-Biharban

Ebben az időszakban sokan igyekeznek minél több vitaminnal ellátni szervezetüket. A C-vitamint tabletta, pezsgőtabletta formájában is lehet szedni. Mások viszont inkább gyümölcsből esznek többet. A szakemberek azt mondják, a házi praktikák mellett a védőoltást is érdemes beadatni. A járványügyi osztályvezető elmondta: a megyébe 64 ezer oltóanyag érkezett. Ennek már több mint a harmadát be is adták.

– A cél, hogy a lakosság átoltottsága 60-70 százalék között legyen, sőt az egészségügyi dolgozók átoltottsága meghaladja a 70 százalékot. Ezt a célt még nem értük el. Körülbelül 33 százaléknál tart az átoltottság – tájékoztatott dr. Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető.

Doktor Babály Sándor azt mondta, az idei télen nagyon kevesen érkeztek hozzá influenzaszerű tünetekkel. A körzetéhez tartozók 10 százaléka kért oltást.

– A körzetemben több mint száz oltóanyagot adtunk be, örömmel mondhatom, hogy eddig semmilyen szövődmény nem volt. Talán ezek a napok adnak még lehetőséget arra, hogy aki gondolja, megkapja ezt a védőoltást, hisz nem tudjuk, hogy február második fele hogyan alakul – hallhattuk a háziorvost.

A védettség 10-14 nap alatt alakul ki, ezért aki az idei telet szeretné megúszni influenza nélkül, annak még a napokban érdemes beadatnia a védőoltást.