Egy méternyi hó várható, ítéletidő tombol Amerikában

Az Egyesült Államok középnyugati vidékeiről a keleti városok felé tart az a nagy viharzóna, amely az ország déli és középnyugati szövetségi államaiban már komoly pusztítást hagyott maga után.

Megbénítja az életet a dermesztő tél az Egyesült Államok keleti partjain levő államokban

Megbénítja az életet a dermesztő tél az Egyesült Államok keleti partjain levő államokban

A szövetségi fővárosban és az északabbra fekvő nagyvárosokban, Baltimore-ban, Philadelphiában, New Yorkban hatvan-hetven centiméteres hóval “érkező”, történelminek nevezett viharokra számítanak. A legészakibb államban, Maine-ben másfél méteres hó várható.

A viharzóna Arkansas, Kentucky, Tennessee felől közelít – bár ezekben a szövetségi államokban még mindig érvényben van a rendkívüli állapot-, s átszeli szinte az egész Egyesült Államokat nyugat-keleti irányban.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint mindent megbéníthat a vihar, ennek megfelelően a szövetségi fővárostól, Washingtontól New Yorkig már mindenütt kiadták a vihar-riadóra szóló figyelmeztetést. Virginiában, Marylandben és Pennsylvaniában a kormányzók rendkívüli állapotot hirdettek.

A legnagyobb hóesésre ugyanis ezekben az államokban lehet számítani. Ezeken a vidékeken pénteken már bezártak az iskolák, az egyetemek és a közintézmények, a fővárosban a kormányzati hivatalok csak délig vannak nyitva, és péntektől vasárnap estig leállították a metróközlekedést. (Washingtonban az Egyesült Államok második legforgalmasabb metróhálózata működik, és nagyon ritkán állítják le a közlekedést.) Észak-Karolinától New Yorkig mintegy ötezer repülőjáratot függesztettek fel, a repülőtereket szintén lezárták. A koncerteket és más kulturális rendezvényeket elhalasztották.

A várható cudar időjárás több mint ötvenmillió embert érint, az ezen a vidékeken élőket figyelmeztették a várható áramkimaradásokra is. Figyelmeztető nyilatkozatot adott ki New York és Washington polgármestere is, a washingtoni polgármester-asszony, Muriel Bowser pedig ismételten bocsánatot kért a város lakóitól, amiért szerdán este az alig másfél centiméteres hó és jegesedés miatt káosz alakult ki a fővárosban. Az emberek egyébként napok óta készülődnek a nagy viharra. A boltok polcai sok helyütt teljesen üresen tátonganak, vizet, kenyeret, alapvető élelmiszereket és – a várható áramkimaradás miatt – gyertyákat és elemlámpákat vásárolnak az emberek.

Az előrejelzések szerint a viharok áradásokkal járnak majd együtt Delaware és New Jersey államokban. Ezzel egyidejűleg délen, a Mexikói-öböl partján fekvő szövetségi államokban tornádókat jeleztek.