Egy játékfegyver keltett pánikot Róma egyik forgalmas metróállomásán

Az olasz ügyészség felesleges pánikkeltés és vészhelyzet teremtése miatt vizsgálatot indított a negyvennégy éves férfival szemben. A római sajtó szerint pizzasütőként dolgozó férfit a Rómától hetven kilométerre levő Anagni városában kedden találták meg, előállították a helyi rendőrségre és kihallgatták.

A férfi egy nagy méretű és igazinak tűnő játékfegyverrel a kezében Rómában felszállt az egyik metróvonalra és a Termini-pályaudvarra ment, ahol felszállt egy Anagniba tartó vonatra. Viselkedése pánikot keltett az esti órákban utasokkal teli pályaudvaron. Többen az internetes közösségi oldalakra feltett képekkel riasztották a böngészőket arról, hogy fegyveres van a pályaudvaron, mások a rendőrségnek telefonáltak. A helyszínre siető terrorellenes egységek azonban nem találták meg az időközben már vonatra szállt férfit.

Az Anagniba tartó vonaton egy rendőr is felfigyelt a fegyverre, de mivel látta, hogy gyerekjátékról van szó, nem igazoltatta a férfit. A “fegyveres” pizzasütő kisfiának vásárolta a játékot és elmondása szerint kedd reggelig nem is vette észre, hogy ez mekkora ijedtséget keltett körülötte.

Az eset azonban rögtön megkérdőjelezte az olasz fővárosban decembertől megerősített terrorellenes készültség hatékonyságát. Az olasz sajtó azt kérdezte, miként tudott a férfi bármilyen ellenőrzés nélkül órákon keresztül szabadon mozogni a videókamerákkal teli Róma közlekedési eszközein, a Termini pályaudvaron és egy vonaton is egy fegyvernek tűnő tárggyal.