Ebben az évben már egymillió migráns érkezett Európába

Elérte az egymilliót az idén Európába érkező migránsok és menedékkérők száma – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A nemzetközi szervezetek adataiból az is kiderül, hogy az év folyamán 3700-an vesztek oda vagy tűntek el útközben.

Az érkezők mintegy fele a szíriai konfliktus miatt kényszerült elhagyni hazáját. A migránsok ötöde afgán, hét százaléka pedig iraki. A pontos adatok szerint december 21-ig Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Spanyolországba, Máltára és Ciprusra 1 005 504 határátlépő érkezett, többségük, 816 752  a tengeren át érkezve ért partot Görögországban.

Az IOM vezetője arra az álláspontra helyezkedett, hogy a migráció elkerülhetetlen, szükséges és kívánatos folyamat. “De nem elég számon tartanunk az érkezőket, vagy a csaknem négyezer áldozatot. Cselekednünk is kell. A migrációnak törvényesnek és biztonságosnak kell lennie a migránsok számára, és azon országok számára is, amelyek új hazáik lesznek” – húzta alá William Lacy.

Az UNHCR arra számít, hogy jövőre sem mérséklődik a migráció üteme. Az IOM szóvivője viszont figyelmeztetett: nem lehet megjósolni a folyamat alakulását, nem tudni, hogyan alakul a szíriai konfliktus, illetve a tervezett európai határvédelem. “Arra sem számítottunk, hogy idén ennyien érkeznek. Csak remélni tudjuk, hogy mindannyiukkal méltósággal bánnak” – mondta Joel Millman.

Az UNHCR a múlt héten tette közzé féléves jelentését, amely szerint idén világszerte átlépi a hatvanmilliót a földönfutóvá vált emberek száma.

“Nem értem, miért hajtogatják egyesek, hogy ez európai probléma. Ez globális probléma” – húzta alá Michael Moller, az UNHCR genfi irodájának igazgatója. Antonio Guterres, az UNHCR vezetője amellett foglalt állást, hogy a több százezer menekültet szét kell osztani az európai országok között.