Ebben az évben hét rangos díjat nyert filmjeivel a Debrecen Televízió

Hétfőn este Budapesten tartották a legrangosabb magyar televíziós és filmes szemle, a Kamera Korrektúra idei díjkiosztóját, ahol a Debrecen Televízió is díjakat kapott.

Jelenet a Kossuth papja című filmből

Jelenet a Kossuth papja című filmből

A tévéfilm, tévéjáték, tévésorozat kategóriában érdemelte ki az egyik elismerést a Debrecen Televízió, a Kossuth Papja című alkotást díjazták. A film harmadik lett a kategóriájában.

A Kossuth papja Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész az 1848-49-es szabadságharcban betöltött szerepéről szól. Az egyórás alkotást Tóth-Máthé Miklós azonos című regénye alapján Dánielfy Zsolt rendezte.

Könyves Tóth Mihály az 1848-as forradalom és szabadságharc meghatározó alakja volt, lelkesítő beszédei hatására tömegesen álltak a debreceni fiatalok a honvédseregbe, ahol ő maga tábori lelkészként szolgált. A nép Kossuth papjaként vagy aranyszájú papként emlegette. Hazafias beszédei miatt a forradalom után kötél általi halálra ítélték, végül amnesztiát kapott.

A Kamera Korrektúra díjkiosztóján a film mellett a Debrecen Televízió munkáját is elismerték, ugyanis az eseményen a DTV az elmúlt évtizedekben elvégzett kimagasló szakmai tevékenységéért különdíjban részesült. Az elismerést Belénessy Csaba, a fesztivál szakmai igazgatója adta át Széles Tamásnak, a Debrecen Televízió ügyvezető igazgatójának.

A Dehir.hu-nak Széles Tamás elmondta, komoly siker a DTV és ezáltal a vidéki televíziózás számára, hogy a legnagyobb társaságok között is értékelik a fővároson kívül elvégzett, magas színvonalú munkát.

– Nem csak a helyi televíziózásnak szól a díj, hanem arra is rávilágít, hogy a fővároson kívül, vidéken is lehet színvonalas filmeket, műsorokat készíteni, komoly szakmai munkát végezni. Nagyon tetszett a zsűrinek az, hogy a Kossuth papja esetében egy nagyon magas szintű filmet sikerült leforgatni a szabadságharc leverése utáni kegyetlen időszakról. A fesztiválon leginkább a nagyobb televíziós társaságok taroltak, ezért is nagy szó, hogy a DTV vidéki televízióként oda tudott kerülni közéjük – mondta az ügyvezető igazgató.

A hétfő este átadott filmes díjjal együtt ebben az évben összesen hét díjat nyert saját készítésű alkotásaival a Debrecen Televízió. Májusban a Helyi Televíziók Országos Egyesülete Helyi Érték Díj pályázatán a dokumentumfilmek, egész estés filmek kategóriájában második lett Az Isten embere.

Júniusban a szombathelyi II. Savaria Filmszemlén a kisjátékfilmek kategóriájában a 35 pályamű közül a Kossuth papját találta a legjobbnak a zsűri. A Savaria Filmszemlén különdíjat kapott a dokumentumfilmek kategóriájába nevezett A köröstárkányi mészárlás című alkotás, amit a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány és a Debrecen Televízió készített közösen.

Októberben a Zalaegerszegi Televízió által szervezett X+1. Göcsej Filmszemléről a Szalay Annamáriáról elnevezett fődíjat hozta el a Debrecen Televízió a Kossuth papjával. A Göcsej Filmszemlén a DTV egy másik filmjét is díjazták. Az Isten embere című dokumentumfilm-sorozat a rendező Zalaegerszegi Televízió különdíját kapta meg.

A díjazott debreceni filmek a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készültek el.