Drámai meccsen nyert a fővárosban DHK, jöhet az Újpest elleni rájátszás

A Debreceni Hoki Klub szétlövés után legyőzte a MAC csapatát a jégkorong Mol Liga alapszakaszának szombati, utolsó játéknapján. A győzelmével a DHK hozta azt a pontot, amire szüksége volt az újpestiek elleni negyeddöntőbeli play-off párharc pályaelőnyéhez.

Vay véd, s negyedik az alapszakaszban a DHK! - Fotó: jegkorongblog.hu

Vay véd, s negyedik az alapszakaszban a DHK! – Fotó: jegkorongblog.hu

Jövő héten a válogatott olimpiai selejtezője miatt szünet lesz a bajnokságban. A DHK február 17-én kezdi a két győzelemig tartó párharcot az UTE ellen – az első meccs a Debrecen Jégcsarnokban lesz, a második a fővárosi Megyeri úti pályán, s ha szükség lesz harmadik összecsapásra, akkor a sorsdöntő csatát ismét Debrecenben rendezik. A párharc győztese (akárcsak a másik ágról az FTC-Fehérvár meccsekről) bejut a legjobb négy közé.

Az alapszakaszt megnyerő DVTK és a második helyen végzett MAC automatikusan elődöntős.

MAC Budapest – Debreceni Hoki Klub 2-3 (1-0, 0-0, 1-2, 0-0, 0-1), szétlövés után
Tüskecsarnok, 450 néző. Játékvezetők: Mayer, Halassy, Kis-király, Pálkövi.
DHK: Vay – Berta, Medvegyev, Korszakov, Piatak, Trosin – Hetényi, Raszulov, Hári, Könczei, Kaszkov – Wéber, Vincze, Dancsfalvi, Vaszjunyin – Tanka. Edzők: Jevgenyij Muhin és Igor Razov.
Kapura lövések száma: 59, illetve 32
Kiállításpercek: 2, illetve 6

A harmad utolsó előtti percében megszületett az első gól, Stipsicz éles szögből lőtt fonákkal a debreceni kapuba. A második harmadban elején még aktívabbá vált a DHK, ám a játékrész közepétől újra a MAC irányította a játékot, ám a remek formában védő Vay Ádám mérkőzésben tartotta a debreceniek csapatát.

A záró húsz percben a Debrecen hajtott az egyenlítésért. Próbálkozásait siker koronázta, a 48. percben Könczei passzát Vincze váltotta gólra. Két perccel később Terbócs büntetésével emberelőnybe kerültek a hajdúságiak, amit bár nem használtak ki, az 54. percben Vaszjunyin közeli próbálkozása irányt váltott egy védőn, Bálizs tehetetlen volt, így már a DHK-nál volt az előny. Nem sokáig, 48 másodperccel később Klempa egyenlített egy kijátszott akció során. Másfél perccel a vége előtt Könczei Áron magas bottal való játékért 2+2 perces büntetést kapott, a MAC lehozta kapusát és 6 a 4 ellen támadt. A rendes játékidő nem hozott több gólt, így a Debrecen megszerezte a negyeddöntő pályaelőnyéhez szükséges pontot.

A MAC-nak a hosszabbításra még két és fél percnyi emberelőnye átlógott, hiába nyomott, Vay ihletett formában védett. Büntetőkre került sor, ahol Trosin és Hári belőtte – utóbbi nem is akármilyen finom kézmozdulattal–, ellenben Majoross és Terbócs kihagyta.

A másik mérkőzésen:
DVTK Jegesmedvék – Fehérvár AV19 4-3 (1-1, 2-0, 0-2, 1-0), hosszabbítás után

A 48 fordulós alapszakasz végeredménye:
1. DVTK Jegesmedvék              117 pont
2. MAC Budapest                       111
3. Fehérvár AV19                         89
4. Debreceni Hoki Klub                71
5. UTE                                          69
6. Ferencváros                             62
7. SC Csíkszereda                       59
8. Dunaújvárosi Acélbikák            46
9. Corona Brasov                          24