Diákok játszottak el diákoknak bírósági tárgyalást Debrecenben

Két tárgyalást is végignézhettek pénteken a debreceni középiskolások. A Debreceni Ítélőtáblán Nyitott Bíróságok címmel rendeztek úgynevezett perszimulációt. Nyolc középiskola 130 diákja nézhette meg, hogyan is zajlik egy büntető illetve egy polgári per. Az eljárások résztvevői – a bíró és a fegyőrök kivételével-  diákok és amatőr színjátszók voltak.

Csoportos rablást játszottak el a debreceni diákok

Csoportos rablást játszottak el a debreceni diákok

Csoportos rablást játszottak el a debreceni diákok. A történet szerint részegen és bekábítószerezve három fiatal lány támadt meg egy párt, akiktől pénzt követeltek. A rendőrség azonban kézre kerítette őket. Ennek az esetnek a tárgyalását nézhették meg a Debreceni Ítélőtábla aulájában középiskolások. A diákok végignézhették, mi zajlik a tárgyalóteremben egy büntetőeljáráson. Ismertették a vádiratot, kihallgatták a tanúkat, vallomást tettek az elkövetők.

A Nyitott Bíróságok elnevezésű program perszimulációján nyolc középiskola 130 diákja vett részt a Debreceni Ítélőtábla aulájában. A tárgyalás ítélethirdetéssel zárult. Mindhárom tettest börtönbüntetésre ítélte a bíró.  A diákok a büntetőper mellett egy polgári per tárgyalását is végignézhették. Az országos akció 2012-ben indult Hajdúböszörményből. A program célja, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék a magyar jogrendszert.

– Fontos, hogy a diákok megismerjék az igazságszolgáltatást és lényeges az is, hogy az igazságszolgáltatás iránti közbizalmat növeljük – mondta el Csontos Tibor, a Hajdúböszörményi Járásbíróság elnöke.

Az országos akciót a Kúria is támogatja, továbbá közreműködnek benne az ítélőtáblák, húsz törvényszék, több mint száz helyi bíróság és az Országos Bírósági Hivatal. Debrecenben pedig az Ifijúsági Ház is csatlakozott az akcióhoz. Hamarosan ott is előadások lesznek, amire várják az érdeklődőket