Debrecent is bevonja az ünneplésbe Nagyvárad és Berettyóújfalu

Tizenöt éve ünnepli együtt a magyar kultúra napját Nagyvárad és Berettyóújfalu, a két település idén először testvérvárosait, Debrecent és Margittát is bevonja az együttműködésbe – jelentették be a települések vezetői hétfőn sajtótájékoztatójukon Nagyváradon.

Huszár István, Nagyvárad alpolgármestere és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a számos rendezvény közül kiemelte az Együtt szaval a nemzet című programot, amelynek során Berettyóújfaluban mintegy kétezer, Nagyváradon pedig ötszáz diák szavalja egyszerre Kölcsey Himnuszát.

Az eseményt január 21-én, csütörtökön 17 órától a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében nyitják meg. Előadást tart Pomogáts Béla irodalomtörténész Nemzetstratégia a 21. században címmel,  a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai Vadon nőtt gyöngyvirágok címmel népmese-népballada és népdal összeállítást adnak majd elő, Meleg Vilmos színművész.közreműködésével irodalmi összeállítást hallhatnak az érdeklődők. A 15 éves nagyváradi Magyar Kultúra Ünnepről megemlékezést is tartanak, emellett fellép a berettyóújfalui Cserbóka Néptáncegyüttes és a Szederinda Énekegyüttes is.

Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere a 150 éves Csokonai Színház január 22-i ünnepi estjére, Pocsaly Zoltán, Margitta polgármestere a helyi Helios fotóklub kiállítására hívta fel a figyelmet.

Nagyvárad és berettyóújfalu közös kezdeményezése az új évezred első rangos kulturális eseményeként 2001. január 22-én vette kezdetét. Az összefogással a bihari térség összefogására is fel akarták hívni a figyelmet. Mmíg 2001-ben a rendezvény csupán egynapos volt, a Magyar Kultúra Ünnepe 2012-ben az egész bihari térség magyarságát érintette, a rendezvénysorozat 12 napossá bővült, ez idő alatt 18 rendezvényt tartottak az ünnep alkalmából. Ebben az évben volt a laghosszabb a programsorozat, a legtöbb esemény pedig 2013-ban volt, akkor összesen húsz alkalmon ünnepelték a magyar kultúrát Nagyváradon és Berettyóújfaluban.