Debreceni sportvezető irányítja a kerékpárosok országúti szakágát

A pozícióra hárman pályáztak, ketten dolgoztak ki részletes országúti programot a jövőre nézve. Az elnökség az ülésen zárt körben megtárgyalta a döntési szempontokat, értékelte a beérkezett pályázatokat, és az utánpótlás-nevelés fókuszú program mellett döntött, aminek következtében Nagy Zoltánt nevezte ki a szakág vezetőjének.

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán

Nagy Zoltán 1970-ben született Debrecenben. 1985-1990 között a Debreceni SI színeiben kerékpározott, ahol 1988-ban ifista korában előbb a felnőtt, majd pár nappal később az ifjúsági hosszútávú magyar bajnokságot is megnyerte, ezzel minden idők egyik legfiatalabb felnőtt bajnoka lett. Részt vett 1989-ben a franciaországi Chambéry-ben megrendezett felnőtt világbajnokságon.

Sportvezetőként 2007-ben került ismét közel a kerékpározáshoz, amikor többedmagával elkezde újraszervezni a a sportágat Debrecenben. Az elmúlt években elvégezte a kerékpáros edzőképzést, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen tanári diplomát szerzett. 2013-ban megalapították a DKSI Debreceni Kerékpáros Sport és Szabadidős Ifjúsági Egyesületet, amely igen hatékony országúti utánpótlás-nevelő programot folytat. Szakmai munkájuk eredményeként, támogatóik segítségével a 2015-ös Tour de Hongrie körversenyen is elindulhatott, és méltóképp helytállt a DKSI felnőtt csapata.

– A Debreceni KSI létrehozásával a régi célok nem változtak: minél több fiatallal, felnőttel megismertetni ezt a csodás sportágat. Egyértelmű, hogy ezeket egy erős, jól működő szövetséggel hatékonyabban tudjuk elérni. Örömmel üdvözöltük a bekövetkezett változásokat. Sajnos az országúti szakág eddig ezt nem tudta kihasználni, ami igen elkeserítő – mondta Nagy II. Zoltán, az MKSZ országúti szakágának újonnan kinevezett vezetője.

– Mindent mérlegelve úgy döntöttem, hogy kellő támogatottság és megfelelő munkamegosztás mellett vállalom az országúti szakágvezetői posztot. Úgy gondolom, ez a sportág többet érdemel és rendelkezem a szükséges szakmai rálátással, illetve a szisztematikus munkába vetett hittel, amelyek előfeltételei egy sikeres szakágvezetői szerepvállalásnak.

Az újonnan kinevezett országúti szakágvezető programjában ismertette rövid- és középtávú terveit. Azonnali feladatokként jelölte meg többek között a szakági tanács kinevezését, az országúti klub, edző és versenyzőbázis villámgyors helyzetfelmérését és értékelését, a 2016-os szezon megtervezését, a szövetségi kapitányi rendszer, ranglista rendszer kialakítását, illetve a hosszútávú szakágfejlesztési terv kidolgozásának megkezdését.

– Tervem, hogy más, sikeresen teljesítő nemzetek szervezeti és működési struktúráját áttekintve, azokat hasznosítva építsük újjá az országúti kerékpározást úgy, hogy nagyon széles tömegbázison alakítjuk ki a versenysportot – mondta Nagy II. Zoltán. – Célom, hogy sportágunkban, szakágunkban mihamarabb az egység légkörét megteremtsük. Csak így fogunk előrébb jutni.