Debrecenben járt a bükki füvesember – fotókkal

Gyuri bácsi előadását várva egyre csak a nagymamám keze jut eszembe. A kéz, ami megsimítja a frissen vasalt ágyneműt, ami kinyújtja a rétestésztát, ami kavargatja a forró baracklekvárt, és ami megsimítja az arcomat. Ez a kérges, szeretetteljes tenyér, ami valamilyen mágikus, ősi tudás hordozója – s talán az ilyen kezekbe belekapaszkodva lehetünk részesei mi is a generációkról generációkra továbbörökített hagyományoknak. Ez az érzés fog el Gyuri bácsi előadását hallgatva: olyan mélyen ismerősen mesél a különböző gyógynövény hasznosságáról és fontosságáról.

Szabó Gyuri bácsi Bükkszentkereszten él

Szabó Gyuri bácsi Bükkszentkereszten él

Gyuri bácsi 86 esztendős, Bükkszentkereszten él. A környező hegyeket járva keresi a gyógynövényeket, és itt tartja telefonos és személyes tanácsadásait. Tudása, személyisége, híres felfedezése, a cukorbetegség elleni tea tették országszerte ismertté a nevét. Tudásanyagát nagymamájától kapta: „6 évesen kezdett el tanítani, és azóta is folyton csak tanulok” – meséli. Körülbelül 150 féle gyógynövényt ismer, használ, és számos olyan gyógynövényekből készülő teája van, melyekkel komoly betegségeket lehet megelőzni és gyógyítani. „Nekem a nagymamám mondta, hogy amikor megnövök füvesember, avagy gyógyító lesz a titulusom” – folytatja.

A gyógynövényekkel való gyógyítás módszere több ezer éves hagyományra nyúlik vissza, és napjainkban is egyre többen fordulnak a természetgyógyászat felé. Gyuri bácsit is rendkívül sokat hívják különböző konferenciákra, hiszen nagyon kevesen ismerik igazán a gyógynövényeket, valamint helyes használatukat. Szabóék családi vállalkozásként működnek: begyűjtetik a gyógynövényeket, majd felvásárolják, szárítják, vágják, keverik és csomagolják őket.

bukkifuvesA teremben sok érdeklődő szempár szegeződik Gyuri bácsi nyurga és fiatalos alakjára. Serényen jegyzetelő kezek hangja olvad össze. Megannyi kérdés a fejekben – a jelenlévők szinte isszák az előadó szavait.

„Napjaink népbetegségei: a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mozgásszervi zavarok és a rák. Ezekkel a problémákkal keresnek meg a legtöbben. Nagyon fontos a megelőzés, hiszen olyan állapotba kell hozni és tartani az immunrendszerünket, hogy ellenálló és egészséges legyen. A rák elleni gyógyszerek 60 százaléka még most is gyógynövényekből készül. De nem csak akkor kell foglalkoznunk a testünkkel, ha már betegek vagyunk, hanem már jóval előtte! Természetesen orvosi kezelések mellett is lehet használni gyógynövényeket” – folytatja Gyuri bácsi.

Nem győzi hangsúlyozni, hogy mindenki járjon rendszeres orvosi ellenőrzésre, mert a gyógyítás az orvosok dolga! De vannak olyan kimutatások, miszerint a gyógyszerek és a gyógynövények együttes használata felerősíti a hatékonyságukat, és növelik az esélyt a gyógyulásra.

IMG_3060„Öreg szívek gyámolítója a galagonya” – mondja Gyuri bácsi. „Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, és az érelmeszesedés ellen is jó hatású”.

Gyuri bácsi otthonosan mozog ebben a világban, s egyre csak sorolja a mesébe illő elnevezésű gyógynövényeket és jótékony hatásukat: „Az aranyvesszőfű tea vese- és májbetegségek megelőzésére javallott. Elég belőle egy héten egy csésze! A diólevél tea a ciszta ellen jó. 6-10 hétig kell használni, rendkívül jó gyulladásgátló! A tejoltó ganaj a veseműködést segíti, vízhajtó. A csalán a vese és hólyaghomok képződését akadályozza meg, és elhajtja a már meglévőt! A fehér fagyöngy tea vérnyomáscsökkentő gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést, segíti a szívműködést. Rák elleni gyógyszert is készítenek belőle.”

Galéria megnyitása (7 kép )

Különböző ízek, színek és illatok szövik át a mondandóját. Mesélve okít, élettörténetén keresztül. Apróbojtorján, erdei málnalevél és illatos macskamente. Gyuri bácsi arra is felhívja a figyelmünket, hogy napjainkban egyre kevesebb a természetes anyag. A talajban lévő mikroorganizmusok folyamatosan elpusztulnak, ezért kell óvni és védeni, ami. Nem kellenek a mesterséges színezők, ízjavítók és adalékanyagok.

Az előadásnak vége, mindenki szedelőzködik, várják a hallban kiállító termelőket: almaecet, aszalt alma és körte a kóstoló. Gyuri bácsi az előadásai után személyes tanácsadást is tart: de csak 20 embert vállal el, mert „nekem is haza kell érnem egyszer” – mondja. Visszatér Bükkszentkeresztre, s onnan folytatja a személyes és telefonos tanácsadást, s viszi tovább az egyesületet, mert még nagyon sok dolga van. Annyi továbbörökítendő titok és misztikum! Hiszen a magyar népi gyógyászat hagyományainak ápolása közös feladatunk és felelősségünk – mondja Gyuri bácsi.
S ebben bizony az élen jár.