Debrecenben is változásokat hozott az új esztendő – videóval

Idén 111 ezer forint a bruttó minimálbér és 129 ezer forint a garantált bérminimum, valamint 1,6 tized százalékkal nőtt az öregségi nyugdíj és több mint húszféle más járandóság. 16-ról 15 százalékra mérsékelték a személyi jövedelemadót, akiknek pedig csak egy helyről van jövedelmük, az adóhatóságra bízhatják az adóbevallásuk elkészítését. Emellett számos más területen is gyorsabb és egyszerűbb lett az ügyintézés. A 300 négyzetméternél kisebb ház építéséhez például nem kell már előzetes engedély, csak be kell jelenteni. Az is újdonság, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentették a lakásépítés ÁFÁ-ját, ami mérsékelheti az új ingatlanok árát.

– Én ahogy kalkulálok, és ahogy beszélgettünk beruházókkal, én úgy gondolom, hogy olyan 5-10 százalék várható azért a piacon – hallhattuk Baráth Norbert ingatlanértékesítőt.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény is változott: a harmadik gyermeket vállalók 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió 3 százalékos kamatozású hitelt kaphatnak új építésű lakás vásárlásához vagy házépítéshez. Január elsejével nőtt a családi adókedvezmény mértéke: egy gyermek után 66 ezer 670, kettő esetén 83 ezer 330 forintot lehet levonni az adóalapból, a háromgyermekes családoknál pedig 220 ezer 000 ezer forinttal csökkenthető az adóalap.

A családi kiadások is mérséklődhetnek ebben az évben, miután 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús ÁFÁ-ja. Aki viszont házi pálinkafőzésben gondolkodik, jó, ha tudja: a korábbi, évi 1000 forint helyett most már literenként 700 forint párlatadójegyet kell venni az adóhatóságtól, még a gyümölcspárlat elkészítése előtt.

A jelenlegieknél kisebb hulladékgyűjtő edényeket is használhatnak a debreceniek januártól. Legfeljebb 80 literes kuka igénylése esetén a 70 éven felüliek ehhez 100 százalékos támogatást is kaphatnak. Az is debreceni újdonság, hogy helyi adómentességet, illetve kedvezményt kapnak a háziorvosok és a védőnők, a kutatásfejlesztéssel foglalkozó cégek pedig a K+F költségek egy százalékát leírhatják a helyi iparűzési adójukból.

– Úgy tekintünk erre a javaslatra, mint egy befektetésre, ami Debrecent kiemeli és vonzóvá teszi különösen annak a szektornak a szemében, amely a város gazdaságfejlesztési jövőképében nagyon fontos szerepet tölt be – nyilatkozta Papp László polgármester.

Nem változtak a helyi tömegközlekedés tarifái és a parkolásért sem kell többet fizetni Debrecenben. Ugyanakkor a Burgundia utca mentén 65 parkolót bevontak a fizetős övezetbe, a Kölcsey Központ mélygarázsában pedig bevezették a téli parkolóbérletet.

DehirItt vannak a januári változások Debrecenben