Debrecen jelképe, a Nagytemplom a régi képeslapokon – fotókkal

Az 1827-ben elkészült Nagytemplomot Péchy Mihály és Thallher József tervezte. A legkorábbi felvételei az 1800-as évekből valók; a XX. század elejére már a képeslapforgalom is mindennapivá vált, így abból az időkből is sok eredeti és hasonmás kiadvány maradt fenn. Ezeken az is látható, hogy a Nagytemplomnak feketék voltak az óralapjai, míg a villamosok (és előttük a gőzmozdonyok) eleinte a nyugati torony vonalában közlekedtek.

Tulok Ferenc  képe

Tulok Ferenc képe

A püspöki palota 1912-ben épült meg, a Kossuth-szoborcsoportot 1914-ben avatták fel, az Aranybika mai palotáját pedig 1915-ben adták át. A teret és a főutcát már macskakő borította, s a piacozás, vásározás fokozatosan kiszorult az övezetből – például a Dégenfeld (mai Dósa nádor) térre és a Csicsogóhoz (a mai Árpád térre). A szobor előtt az 1940-es években már szép gyepszőnyeg volt, körülötte pedig sínbuszok is futottak.

Galéria megnyitása (11 kép )

Ezek a járművek is a II. világháborúban semmisültek meg, amikor a Nagytemplom is károkat szenvedett. Az 1950-es években már rendben volt a környék, de természetesen csakis az uralkodó „széliránynak” megfelelően, hiszen például az Alföldi-palota előtt is szovjet obeliszk állt. A ma már retronak nevezett korszakban hol aszfalt, hol káprázatos növénytakaró fedte a teret, s az 1960-as évek főtéri szökőkútja idején is már fehér számlapokról lehetett leolvasni az időt.

11pasztellVighA Nagytemplom kilenc óraszerkezetének időnkénti összehangolatlansága, nem működése ma is sokszor témája az adomázgatásoknak, miként az épület előtti, valamikori nagy kanyar is. Az útszakasz ugyanis igen élesen hajlott, és az azon haladó buszok emiatt gyakran ijesztően megdőltek. A Nagytemplomot és a környékét egyébként a debreceni Hapák József is megörökítette, s az itt bemutatott képeslapok készítői között szerepel Csobaji Előd, Horváth Zoltán, Tulok Ferenc is. (Kiadók: Csokonai, Képzőművészeti, Magyar Posta, református egyház, Uropath.)

6szkutas2A fotósok természetesen a gyülekezeti hely belsejét is megörökítették, és emellett a magasba is szívesen emelkedtek. Húsz évvel ezelőtt Vígh István olajos pasztelljéről is képeslap jelent meg, de van olyan kártya is, amin rendőrök pózolnak a Nagytemplom előtt. Sőt, 2011-ben olyan lap látott napvilágot, amin egy szép nosztalgiakocsi ragyog a Nagytemplom előtt. Akkor volt 100 éves a debreceni villamosközlekedés, az átépített Kossuth tér pedig 10 éves. Azóta a Nagytemplom is újjászületett, hiszen 2014-ben „őt” is korszerűsítették és bővítették.