Csúszik a lakossági áramszolgáltatás állami átvétele

Egyes források szerint a pénz, mások szerint viszont politikai eltökéltség hiányzik a kormány részéről az ügylet lezárásához – írja a Magyar Nemzet. A tranzakció befejeztével több mint kétmillió lakossági áramfogyasztó kerül majd át az állami közműholdinghoz, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-hez. A szolgáltatóváltás kapcsán az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Késik az Elmű–ÉMÁSZ társaságcsoport lakossági áramszolgáltató cégének, az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-nek az állami tulajdonba vonása. A kormány még tavaly decemberre ígérte a tranzakció lezárását, ám az adásvételi szerződéseket mégsem írták alá. Iparági források arról számoltak be, hogy a tízmilliárd forint körülire becsülhető vételárról, illetve annak fizetési ütemezéséről nem jutottak egyezségre a felek. Míg más hírek szerint a politikai eltökéltség hiányzik az ügylet befejezéséhez. A vevő az állami kézben lévő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., az adásvétel finanszírozása pedig értesüléseink szerint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kölcsönéből történik. Első lépcsőben az eredeti tervek szerint az üzletrész ötven százalékát ez év január elejétől, másik ötven százalékát pedig 2017. január 1-jével vette volna át az állami közműcég. Ez azonban elmaradt, holott a kormányzat tényként állította, hogy az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. január elején a cégfelvásárlás révén kilép az árampiacra.

Az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t tavaly augusztusban hozta létre az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. azzal a céllal, hogy ebbe a cégbe szervezzék a lakossági szolgáltatási tevékenységet. Majd a két áramszolgáltató anyavállalata, a német RWE ezt a céget adta volna át az állami közműholdingnak, az ügyfelekkel együtt. Az Elmű Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi fogyasztója december elejétől át is került az Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Nyrt.-hez. Erről az elszámolószámla kíséretében az elmúlt hónapban kaptak tájékoztatást a felhasználók, akiknek a váltás kapcsán semmilyen teendőjük nincs.

Az Elmű–ÉMÁSZ csoport tulajdonosa, az RWE konszern még májusban írt alá szándéknyilatkozatot a kormányzat képviselőivel az ügyletről. A megegyezés részeként az RWE értékesíti az MFB-nek hazai villamosenergia-elosztó társaságai 49 százalékos tulajdonrészét is. Ez azt jelenti, az állami bank megveszi az Elmű Hálózati Elosztó Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. 49 százalékos tulajdonrészét. A készülő megállapodás kitér arra is, hogy a szintén állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a jelenlegi 26,15 százalékról 49 százalékra növelheti részesedését a mátrai erőművet üzemeltető társaságban, amelyet jelenleg ugyancsak az RWE ellenőriz – írja a Magyar nemzet szombati cikke.