Borsodban fektették két vállra a Jegesmedvéket a debreceni hokisok

Különös forduló volt ez! A címvédő Miskolc hazai környezetben szenvedett vereséget a mostanában haloványan szereplő Debrecentől, miközben a DHK legnagyobb riválisa, az Újpest egyetlen délutánon kétszer is kikapott a a vendég fehérvár együttesétől…

Bravúr Borsodban: győzött a DHK! - Fotó: jegkorongblog.hu/Bán Olivér

Bravúr Borsodban: győzött a DHK! – Fotó: jegkorongblog.hu/Bán Olivér

Történt ugyanis, hogy pénteken a fővárosi Megyeri úti pályán az UTE-Fehérvár találkozón a közönség előbb látott egy néhány perces rájátszást, majd rögtön utána kezdődött a hatvan perces meccs.

A Fehérvár AV19 szétlövés után legyőzte az Újpestet a jégkorong MOL Liga ősszel félbeszakadt és pénteken befejezett mérkőzésén. A Megyeri úti jégcsarnokban október közepén rendezett találkozó azért szakadt félbe a 65. percben 2-2-es állásnál, mert egy eleső hazai játékos felvágódó korcsolyája megvágta a székesfehérváriak kanadai légiósa, Devon Krogh nyakát. A játékost másnap megoperálták, azóta már vissza is tért a jégre.

A mérkőzés befejezésével kapcsolatban az a döntés született, hogy az utolsó perceket akkor kell lejátszani, amikor a Fehérvár együttese ismét Újpestre látogat. A pénteki pótlás alkalmával Brance Orban szerezte a vendégek győztes büntetőjét.

A két csapat ezután lejátsszotta a péntek estére kiírt mérkőzését is, amely szintén a fehérváriak győzelmét hozta.

De nézzük, mi történt a bajnok borsodi otthonában, ahol a Debredcen vendégeskedett! Eddig kétszer játszottak egymással Miskolcon, mindkétszer simán nyertek a hazaiak. Most is a listavezető volt az esélyes, hiszen a legutóbbi összecsapásról, Debrecenből is győzelemmel tértek haza.

Ezúttal azonban más volt a szereposztás!

Bő tíz perc alatt kétgólos előnyre tett szert a DHK a bajnoki címvédő otthonában! Előbb Hári Norbert egyéni akciója során emberhátrányban szerzett gólt a debreceni együttes, nem sokkal később pedig egyenlő állásnál Godó Dániel növelte a látogatók vezetését. Jason Morgan miskolci vezetőedző kapust is cserélt: Kiss Bencét Adorján Attila váltotta, ám a második húsz percre már ismét a kezdő együttes hálóőre korcsolyázott a Jegesmedvék ketrece elé.

A második harmadban közelebb lopakodtak vendégükhöz a miskolciak, ám csak szépíteni tudtak, s a DHK egygólos előnye kitartott a mérkőzés végéig. Nagy erővel védekezett a DHK, volt, hogy kettős emberhátrányban is tartani kellett a frontot, több min egy percig… A hajrában mindent egy lapra feltéve igyekezett egyenlíteni a Miskolc, az utolsó két percben szinte végig üres kapu ellen játszottak a debreceniek – ám sem ők, sem a hat mezőnyjátékossal támadó borsodiak nem tudtak gólt lőni.

Összejött tehát végre a várva-várt bravúr: az élcsapatok elleni hosszú ideje tartó eredménytelenség után nagy skalpot szerzett a debreceni együttes.

A DHK-re a mostani siker, s az újpestiektől visszaszerzett negyedik hely elfoglalása után is igen nehéz napok várnak a bajnokság hajrájában, hiszen a sorsolás úgy hozta, hogy az alapszakasz hátralevő összecsapásainak zömét a dobogós helyeken álló együttesek ellen vívja a debreceni klub.

A következő bő két hétben hat meccset játszanak. Kétszer a Fehérvárral, egy-egy alkalommal a Miskolc, a MAC, a Fradi és a Brassó együttesével. Ebben a két hétben fog eldőlni, hogy a csapat meg tudja-e tartani rájátszást érő helyét. A kiírás értelmében az alapszakasz 1. és 2. helyezettje automatikusan elődöntős, míg a fennmaradó két helyért a 3. és a 6., illetve a 4. és az 5. vív két nyertes meccsig tartó play-off párharcot.

Hétfőn a fővárosi Tüskecsarnokban a MAC Budapest vendégeként lépnek jégre a debreceni hokisok.

DVTK Jegesmedvék – Debreceni Hoki Klub 1-2 (0-2, 1-0, 0-0)
Miskolci Jégcsarnok, játékvezetők: Halassy, Gangel, Pálkövi, Kis-Király.
DHK: Vay – Hetényi, Kovács, Dancsfalvi, Berta, Vaszjunyin – Kunajev, Szerman, Saluga, Kozlovszkij, Trosin – Csíki, Wéber, Vincze, Godó, Izsák – György, Hári, Tanka . – Edzők: Jevgenyij Muhin, Igor Razov
Gólok: Dansereau (31. perc), illetve Hári (6. – assziszt: Könczei), Godó (11. – assziszt: Hetényi és Wéber),
Kapura lövések: 31, illetve 20
Kiállításpercek:20, illetve 18

További eredmények:

UTE – Fehérvár                                             2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-0, 0-1) – szétlövés után
UTE – Fehérvár                                             2-4 (0-0, 1-2, 1-2)
Dunaújvárosi Acélbikák – MAC Budapest     1-4 (0-2, 1-2, 0-0)
Corona Brasov (romániai) – Ferencváros      3-4 (0-0, 2-3, 1-1)

A tabella:

1. DVTK Jegesmedvék         38 meccs/90
2. MAC Budapest                             38/89
3. Fehérvár                                       37/67
4. Debrecen                                      39/56
5. UTE                                              39/55
6. FTC                                              38/50
7. Csíkszereda                                 36/45
8. Dunaújváros                                 39/39
9. Brassó                                          36/19