Biztos, hogy önnek rendben van a cukra és a vérnyomása?

A rendezvényen több mint ezer családorvos, belgyógyász és gyógyszerész vett részt. Gyógyító munkájuk során folyamatosan találkoznak magas vérnyomással küzdőkkel és cukorbetegekkel. Ezért is érezték fontosságát, hogy részt vegyenek a konferencián.

Belgyógyászati szakrendelésen a betegek 80-90 százaléka ezzel a két betegséggel jelentkezik. Gyakran nincs is még tudatában, hogy beteg. Esetleg csak egy banális fejfájással vagy bizonyos súlyproblémákkal jön el hozzánk – mondta el Dr. Kalmár Zsuzsa belgyógyász.

A konferencián elhangzott: hazánkban csaknem félmillió ember szenved egyszerre magas vérnyomástól és cukorbetegségtől is.

– 140/90 higanymilliméter az a bűvös határ a normális és a kóros vérnyomás érték között. A vércukor vonatkozásában az éhgyomri vércukor esetében a 6 millimol/liter. De természetesen minden olyan esetben, ahol a normális és a kóros környékén észlelünk értéket, szükséges és fontos, hogy több alkalommal ellenőrizzük az értéket – hangsúlyozta Prof. Dr. Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Regionális Hipertónia Centrumának vezetője.

Ezek a betegségek gyakran nem okoznak tünetet, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat. Emellett pedig nagy hangsúlyt kell fordítani a megelőzésre, vagyis figyelni kell a táplálkozásra, az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra.

DehirA magas vérnyomás kezeléséről tanácskoztak Debrecenben