Biciklivel a határra: az oroszok nem fogadják vissza Norvégiától a migánsokat

További döntésig a norvég határőrök átengedik a Norvégiába tartó menedékkérőket az orosz-norvég határon – közölték a norvég hatóságok legújabb álláspontjukat a hétvégén, miután az orosz külügy biztonsági okokra hivatkozva arra kérte őket, hogy a jelenleginél jobban koordinálják a két ország közti migráns-áradat kezelése érdekében tett lépéseket.

Gyalogosan nem lehet átlépni a határt, de a bicikli járműnek számít

Gyalogosan nem lehet átlépni a határt, de a bicikli járműnek számít

Kerékpárral, az északi sarkkörön túl érkezik egyre több migráns Észak-Európába, ugyanis ezt kevésbé tartják kockázatosnak. Tavaly több mint 5500-an – főleg szír, afgán, iráni és iraki migránsok – választották ezt az útvonalat, hogy eljussanak Norvégiába, illetve azon át az unió területére.

Oroszországon repülővel utaznak át, majd felpattannak a biciklire, és a hó, valamint fagy ellenére két keréken haladnak tovább. Volt olyan hét, amikor már több mint kétszázan érkeztek ilyen módon Norvégiába.

És hogy miért mennek éppen kerékpárral a migránsok? Mert gyalogosokat nem engednek át a határon, csak járműveket. A bicikli pedig már járműnek számít.

A norvégok tavaly november végén döntöttek úgy, hogy visszafordítják azokat, akik legálisan léptek be Oroszország területére, mondván: Oroszország biztonságos ország, a háború elől menekülőknek tehát ott is épp olyan jó lehetőségük nyílik a menedékkérelmük beadására, mint a határ túloldalán.

A norvég emberi jogi szervezetek tiltakoznak: szerintük Oroszország híres arról, hogy rosszul bánik a menekültekkel, évekig húzza kérelmük elbírálását, a norvég hatóságok pedig tovább nehezítik a határátlépők helyzetét azzal, hogy biciklivel küldik őket vissza.

Az orosz határőrség nem engedélyezi a gyalogos határátlépést, a norvégok pedig embercsempészet vádjával őrizetbe vesznek mindenkit, aki autójában menedékkérőket szállít át a határon, így a migránsok jobb híján nyeregbe szállnak és úgy gurulnak át a határon.

Oroszországban menedékjogot kérni “orosz rulettel” ér fel – jelentette ki Marek Linha, a norvég menekültügyi szervezet (Noas) vezetője. Az érintetteknek azzal kell számolniuk, hogy kenőpénzt követelnek tőlük és az orosz titkosszolgálatok keze ügyébe kerülnek.

Az elmúlt években 5000 szíriai folyamodott menedékjogért Oroszországban, de csak ketten kapták meg közülük, 2900-nak az orosz hatóságok csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak., de csak ketten kapták meg közülük, 2900-nak az orosz hatóságok csak ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak.