Bevezetik a bankadót a lengyelek is

Megszavazta a bank- és biztosítási adóról szóló törvényt a lengyel parlament alsóháza, a szejm. A február elejétől hatályos adók a tervek szerint 1,04 milliárd eurónak megfelelő bevételt eredményeznek majd a költségvetésnek. A törvényt az abszolút többséggel rendelkező, kormányzó Jog és Igazságosságon (PiS) kívül a harmadik legnagyobb parlamenti csoport, a Kukiz´15 többsége szavazta meg, valamint az előző kormánykoalíció kisebb tagja, a jelenleg ellenzéki Lengyel Parasztpárt.

A 0,44 százalékos adó a 4 milliárd zlotynál magasabb mérlegfőösszeget kimutató hazai és külföldi bankokat, valamint a 2 milliárd zlotynál magasabb eszköz­értékekkel rendelkező biztosítókat terheli majd. Az előterjesztők az említett küszöböt a kisebb, „a pozitív konkurenciát elősegítő” pénzintézetek szerintük szükséges védelmével indokolták. A bankadóból származó bevételből a PiS mindenekelőtt a népességfogyás megfékezésére irányuló családtámogatási tervét akarja finanszírozni. Ennek értelmében áprilistól minden második és további gyermek után havi mintegy 35 ezer forintnak megfelelő támogatást fizetnek ki.

Módosította a szejm a médiatörvényt is.

Az abszolút parlamenti többséget élvező Jog és Igazságosság szavazataival jóváhagyta tegnap a szejm, a lengyel parlament alsóháza a médiatörvény módosítását. Az előterjesztés gyors tárgyalása ellen az ellenzék és nemzetközi médiaszervezetek tiltakoztak. A közmédiareform előkészítő szakaszát indító jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. A média – a rádió és a tévé – vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.