Betörtek a tüntetők a moldovai parlamentbe

Több ezer ember tüntet már napok óta a parlament előtt a moldáv fővárosban, Chisinauban. A tüntetők kifogásolják, hogy a törvényhozás bizalmat szavazott az EU-párti koalícióhoz tartozó Pavel Filip miniszterelnök kormányának.

Ellenzéki tüntetők és rohamrendőrök a moldovai parlament előtt

Ellenzéki tüntetők és rohamrendőrök a moldovai parlament előtt

A tüntetők „Töröljék a szavazást!”, „Tolvajok” kiáltásokkal tiltakoznak a parlament előtt, és a szavazás megismétlését követelik – közölte az AP hírügynökség. A tüntetők szerint az új miniszterelnök, Pavel Filip közel áll Vladimir Plahotniuc üzletemberhez.

A 101 fős törvényhozásból a kormány 57 támogató szavazatot kapott a jelen lévő 68 képviselőtől. A kompromisszumos kormányfőként megerősített Filip – aki kevesebb mint egy év leforgása alatt a harmadik miniszterelnök Moldovában – az előző kormányban az informatikai és kommunikáció tárca vezetője volt. A parlament korábban két másik miniszterelnök-jelölt személyét elutasította. Az új kormány megalakulásával elvileg elhárult az előre hozott választások szükségessége.

A szavazás előtt az oroszbarát ellenzéki pártok szervezésében tüntetés kezdődött a chisinaui parlament előtt, amelynek résztvevői megpróbálták megakadályozni a voksolást. A szocialisták, akik a moldovai parlament legnagyobb frakcióját alkotják, nem engedték fel a miniszterelnök-jelöltet a szónoki emelvényre, ami miatt a parlamenti többség úgy döntött, hogy a vita mellőzésével szavaz a kormányról.

Még novemberben rendeztek egy beszélgetést a Külügyi Intézetben a moldovai helyzetről, melyen kiderült: az országnak a nehéz gazdasági helyzeten kívül tavaly egyrészt egy kormányválsággal is szembe kellett néznie, másrészt az ország bankszektorának mintegy harmadát tulajdonló három pénzintézetből eltűnt egymilliárd dollár, amit a Moldovai Nemzeti Bank pótolt az adófizetők pénzéből.

Ennek kitudódása után, szeptember 6-án zajlott az a tízezreket megmozdító tüntetés, melyet nemes egyszerűséggel a helyi sajtó „minden idők legnagyobb utcai tüntetésének” titulált. A gyakran váltogatott miniszterelnökök közül az egyik Vladimir Filat volt, aki 2010 végén két napig töltötte be az elnöki posztot, mivel október 15-én letartóztatták az egymilliárd dollár elsikkasztásában való közreműködéséért.