Bérmegállapodás hiányában közösen léphetnek sztrájkba a vasutas szakszervezetek

A Mozdonyvezetők Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Vasutasok Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Gépészek Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége közös közleménye szerint a vasutasok reálkeresetének növekednie kell 2016-ban.

Kiemelték: a vasutas szakszervezetek január 12-én tartott oldalegyeztetésükön akciótervet készítettek, amely szerint a szakszervezetek döntéshozó testületei határoznak a közös sztrájkban való részvételről. A munkavállalói oldal kezdeményezte a tulajdonos képviselőjének meghívását a következő, január 20-i tárgyalásra – tették hozzá. Felidézték: a szakszervezetek 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodás megkötését követelik, amely az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány pótlását is elősegítené.

A szakszervezetek már az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita második, január 5-i ülésén jelezték: ha a további tárgyalások is eredménytelenül zárulnak, minden jogszerű eszközt alkalmaznak majd annak érdekében, hogy az általuk követelt bérnövekedést, a munkakörülményeik és a foglalkoztatási biztonságuk javítását, továbbá a változó életkörülmények negatív hatásait mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék – közölték.