Bebörtönzött azeri újságírónőnek segítene Clooney felesége

  Amal Alamuddin – aki Clooneyval kötött házassága után felvette a színész nevét – Khadija Ismayilova újságírónőnek ajánlotta fel, hogy elvállalja ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ismayilova – aki az amerikai Szabad Európa Rádió munkatársa is – még nem válaszolt, de a Szabad Európa Rádió híradása szerint komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a híres ügyvédnő segítségét.

Amal Clooney az elmúlt években több híres ügyet vállalt, a többi között Egyiptomban, Örményországban és a Maldív-szigeteken. Mindenütt olyan bebörtönzött emberek védelmét látta el, akiket emberi jogi és civil szervezetek szerint politikailag motivált vádak alapján ítéltek el. A libanoni születésű ügyvédnő kliensei közé tartozik például Abdalláh asz-Szenúszi volt líbiai hírszerzési főnök, Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató-portál alapítója, vagy a bahreini uralkodó, akinek ő a jogi tanácsadója. 2013-ban egy sor ENSZ-bizottság tagja volt, s őt kérte fel szíriai ügyekben főtanácsadójának Kofi Annan ENSZ-különmegbízott is.

A 40 éves Khadija Ismayilovát 2015 szeptemberében ítélték hét és fél évi börtönre, adócsalás vádjával. Az oknyomozó újságírónő azonban azt állítja: így akarták elhallgattatni őt és egyúttal hitelteleníteni a riportjait is, amelyekben a kormányzati korrupciót feszegette. Jelenleg a bakui börtönben, magánzárkában tölti büntetését, s az azeri kormány mellett működő emberi jogi bizottsághoz fordult fogva tartásának körülményei miatt.