Azonosították a párizsi terroristák három lakását Belgiumban

A nyilatkozat szerint az egyik bérelt lakást a brüsszeli Schaerbeek városrészben, a másikat a dél-belgiumi Charleroi-ban, a harmadikat pedig az onnan alig pár kilométerre fekvő Auvelais városában azonosították a nyomozást végző hatóságok. A főügyészség tájékoztatása szerint a schaerbeeki és a charleroi-i lakásokat álnéven vették bérbe és kézpénzzel fizették ki a bűnözők szeptember elején. Az auvelais-i lakást október elején vették birtokba a merénylők.

A nyilatkozat szerint az egyik gyanúsított, Mohammed B. autója vezette nyomra hatóságokat. Az autót mindhárom lakás közelében látták várakozni, ahogy azt a gépkocsit is, amelyet később a merényletekhez használtak a terroristák. Rendőrségi források szerint a schaerbeeki bérelt lakásban robbanóanyagokat is előállítottak. Ott készítették el a robbanóöveket a november 13-i párizsi merényletek elkövetőinek. Belga sajtóhírek szerint a schaerbeeki “bombagyárat” december 9-én fedezte fel a rendőrség. A lakásban triaceton-triperoxid (TATP) nyomait találták meg, valamint három, robbanószer tárolására alkalmas, kézzel készített övet. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták.

Hatósági tájékoztatás szerint az egyik lakásban azonosították Bilal Hadfi, az egyik párizsi öngyilkos merénylő DNS-eit. A charleroi-i lakásban pedig Hadfi és az egyik főszervező, Abdelhamid Abaaoud ujjlenyomatait is megtalálták. Abaaoud volt az, aki a merényleteket követően, november 18-án Saint-Denis-ben, Párizs jobbára bevándorlók által lakott északi külvárosának egyik lakásában rendőrségi akció során halt meg. A rajtaütésben rajta kívül az egyik merénylő unokatestvére, Hasna Ait Boulachen és egy, a lakásban tartózkodó, azonosítatlan fiatalember is meghalt.