Azonnali bértárgyalást követel a közművelődési dolgozók szakszervezete

Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ), amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának épülete elé szervezett akciót szerdán Budapesten. A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogya Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak.

A petícióban a szakszervezet az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, valamint a Belügyminisztériummal követel tárgyalásokat. A Balog Zoltán tárcavezetőnek címzett dokumentumban a bértárgyalások alapjaként azt jelölték meg, hogy a bértáblák szerinti legkisebb nettó illetmény legyen legalább azonos a számított minimálbérrel, a többi illetmény összege a tábla arányában emelkedjen.

A szakszervezet – a január 22-i magyar kultúra napja alkalmából szervezett – akciója performansszal kezdődött meg, majd Papp Katalin, a szervezet vezetője mondta el beszédét, ebben azt hangsúlyozta: eljött a közös fellépés ideje.

“A maguk felé oly bőkezűek a munkavállalók felé fukar kezekkel mérnek” – fogalmazott Papp Katalin. Mint mondta, az olló nem egyre nyílik, hanem szétnyílt. “Az elit kaszt legfőbb igyekezete, hogy páriákká tegyen minket” – tette hozzá.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arról beszélt, hogy kiállnak a KKDSZ követelései mellett.

“Hétköznapi kultúránk, életmódunk és művelődésünk alap lenne a közjó és a közérdek kulturált feltárásához, az erőforrások méltányosabb és hatékonyabb elosztásához. Az a politika, amely ellehetetleníti a közélet és a nyilvánosság alapkészségeinek megismerését és begyakorlását, amelyik akadályozza az állampolgárok aktív művelődési gyakorlatának fenntartását, az lenézi a polgárait, és lehetetlenné teszi, hogy jogaikat és szavazataikat tudatosan gyakorolják” – idézte a KKDSZ szolidaritási nyilatkozatában foglaltakat.

A KKDSZ petíciójában azt is követeli, hogy a közgyűjteményi és közművelődési szférát érintő béremelés időpontja és mértéke legyen független a szféra ágazataira kidolgozandó életpályamodellek életbelépésének időpontjától és mértékétől.

Követelik továbbá, hogy a kormány adjon kiegészítő normatív támogatást a béremelések végrehajtásához, valamint azt: még az idén történjen meg a teljes állami és önkormányzati közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer működési feltételeinek pénzügyi megerősítése.

Závogya Magdolna a petíció átvételét követően ígéretet tett arra, hogy a dokumentumot mihamarabb átadja Balog Zoltánnak. Újságírói kérdésre válaszolva közölte: az érdekérvényesítő szervezetekkel a múlt évben is többkörös tárgyalást folytattak, és megpróbálnak megoldást találni.