Az Európai Bizottság egymilliárd eurót fordít az unió határmenti régióira

Az Európai Bizottság (EB) egymilliárd euró értékben fogadott el olyan, határokon átnyúló együttműködési programokat, amelyek az unió külső határainak két oldalán fekvő régiók társadalmi és gazdasági fejlesztését célozzák – írta csütörtöki közleményében a brüsszeli szervezet.

“A határokon átnyúló együttműködés kulcsszerepet játszik az újabb választóvonalak kialakulásának megakadályozásában. A most elfogadott források elősegítik a szomszédos határrégiók integráltabb és fenntarthatóbb regionális fejlesztését, valamint az EU külső határai mentén megvalósuló harmonikusabb területi együttműködést” – idézte a közlemény Johannes Hahn uniós bővítési biztost.

A közleményben kifejtették: azon projekteket részesítik majd előnyben, amelyek elősegítik az Európai Unió külső határai mentén megvalósuló fenntartható fejlődést, és így csökkentik az életszínvonalbeli különbségeket, illetve kezelik a határokon átnyúló, mégis közös kihívásokat. Az új csomag keretében finanszírozott projektek a következő országokra terjednek ki: Bulgária, Ciprus, Egyiptom, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Izrael, Jordánia, Lengyelország, Lettország, Libanon, Litvánia, Málta, Moldova, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Örményország, Palesztin Hatóság, Portugália, Románia, Svédország, Törökország, Tunézia és Ukrajna.

A forrásokat az unió az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), illetve az Európai Szomszédsági és Partnerségi Támogatási Eszközből (ENI) biztosítja. A partnerországok és az EU közötti finanszírozási megállapodások év végére készülnek el. A vissza nem térítendő támogatások odaítélése pályázati felhívás útján történik, a felhívások közzététele 2016 folyamán vagy 2017 elején várható.