Az ENSZ főbiztosa kiállt az európai migrációs kvóta mellett

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa kiállt amellett, hogy Európán belül telepítsenek át sok százezer szíriai és máshonnan érkezett menekültet, mielőtt az egész menedékjogi rendszer összeomolna a földrészen.

Antonio Guterres

Antonio Guterres

Antonio Guterres üdvözölte, hogy az Európai Unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex növeli a jelenlétét Görögországban, és segít regisztrálni és átvilágítani a menedéket kérőket, de azt mondta genfi sajtótájékoztatóján, hogy ez nem elég.

– Száz- és százezer emberről van szó, nem csak annyiról, amennyiről mostanáig vitatkoztak az áttelepítéssel kapcsolatban – jelentette ki arra az uniós tervre utalva, amely 160 ezer menedékkérő széttelepítéséről szól a tagországokban.

– Ha nem teszik meg ezt a lépést, ha az égei-tengeri tragédia folytatódik, ha a Balkánon tovább tart a kaotikus helyzet, akkor ki kell jelentenem, hogy nagyon aggódom az európai menedékügyi rendszer miatt” – mondta Guterres.

– Nyilvánvaló, hogy ha Európa képes közösen cselekedni, kiépíti a fogadó kapacitást a belépő pontokon, elvégzi a megfelelő átvilágítást, rendben szétosztja az embereket az összes európai országban, akkor kiderül, hogy ez csak nagyon kis százaléka az európai lakosságnak. Ezer uniós állampolgárra kevesebb mint két menedékkérő jut – magyarázta a politikus utolsó sajtótájékoztatóján, mivel tíz év után távozik a főbiztosság éléről.

Eközben egy brit intézet (EJN) 14 országban elvégzett sajtóelemzése szerint „a mélyreható és beleérző beszámolók hiánya” hozzájárult ahhoz, hogy „torzított kép” alakuljon ki a migrációs válságról; a média jelentései gyakran politikailag motiváltak.

A jelentések nagy része az európai országokról szól, amelyek megpróbálják kezelni a szárazföldön és tengeren érkező egymillió embert, miközben a legfontosabb médiumok nem vesznek tudomást a máshol zajló tömeges migrációról. Például a kínai, brazíliai és indiai belső vándorlásról, amely milliókat érint, és amely mellett eltörpül a nemzetközi migráció. Kínában a történelem legnagyobb népmozgása ment végbe az utóbbi 35 évben – írta az intézet.