Az eladásra kínált földek több mint hetven százaléka elkelt Hajdú-Biharban – videóval

Hajdú-Bihar megyében november 23-án kezdődött az állami földek árverése, egyszerre három helyszínen. Az első hat hektáros legelőre egyetlen licitáló jelentkezett, ő  kikiáltási áron jutott hozzá a területhez. A megyében összesen 589 földterületet jelöltek ki értékesítésre. Bíró László családjával 30 éve foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Ő egy 71 hektáros területet vásárolt meg valamivel több mint 122 millió forintért. Azt mondta, ez egy egyedüli, megismételhetetlen alkalom, hogy fejlesszék gazdaságukat.

November második felében kezdődtek a földárverések a megyében

November második felében kezdődtek a földárverések a megyében

– Egy jó frekventált helyen lévő és viszonylag jó minőségű, úgynevezett réti talajú földterületről van szó. A közvetlen közelünkbe van, mindenképpen meg kellett vásárolni ahhoz, hogy biztonságosan, hosszú távon tudjunk gazdálkodni – mondta Bíró László.

December 16-án zárultak a földárverések a megyében. A meghirdetett 12 200 hektárból 8700 hektár kelt el, ami a felkínált területek több mint 70 százaléka. Leginkább a jó minőségű szántókért volt verseny, a legelők kevésbé voltak népszerűek.

Bagosi Mária földhivatali főosztályvezető azt mondta, az árverések rendben lezajlottak és az érdeklődés is nagy volt.

– Volt olyan árverés, ahol akár tíz licitáló is megjelent, volt ahol 5-6 licitáló vett részt, de többségében 1-2 illetve 3 licitálósak voltak a földárverések. 25,3 milliárd forint a földrészletek teljes kikiáltási ára és a 404 darab elkelt földrészlet 18,3 milliárd forinttért kelt el – nyilatkozta a földhivatali főosztályvezető.

A maradék 184 földrészlet sem marad az állam tulajdonában. A tervek szerint tavasszal újra meghirdetik a földárveréseket a megyében.

DehirSikeresek voltak Hajdú-Biharban a földárverések