Az ékszereket is elveszik a migránsoktól a bajorok

Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban menekültek ezentúl le kell adni a a magukkal hozott készpénz egy részét, és ha szükséges, a családi ékszereket is. Svájcban a közelmúltban vezettek be hasonló intézkedést.

Ahogy Svájcban, ezentúl Bajorországban és Baden-Württemberg tartományban is hozzá kell járulniuk ellátásuk költségeihez a menekülteknek. Bajor belügyminiszter Joachim Herrmann a Bild című német lapnak azt mondta: a bajor gyakorlat megfelel a svájci eljárásnak, ahol a hatóságok arra kötelezik a menedékkérőket az országba történő beutazáskor, hogy adják le a náluk lévő értékek ezer frank (majdnem 290 ezer forint) feletti részét, hozzájárulva ezzel tartózkodásuk költségeihez. Bajorországban a határon átvizsgálhatják a menekülteket, és 750 euró felett elkobozhatják készpénzüket, vagyontárgyaikat.

Baden-Württembergben már 350 euró felett lefoglalhatja a migránsok értékeit a rendőrség. A két tartomány szeretné, ha szövetségi, vagyis országos törvény születne arról, hogy a migránsoknak először saját pénzüket, értékeiket kelljen felhasználni a megélhetéshez.