Az EB-nek van terve, így számolnák fel a terrorizmust

A bizottsági tájékoztatás szerint az akcióterv értelmében a felszámolják a tiltott készpénzforgalmat, befagyasztják a terrorista csoportokhoz köthető számlákat és hatékonyabbá teszik a hírszerző szervek pénzügyi információinak megosztását. A terv a terroristák pénzmozgását követve azok támogatóinak és kedvezményezettjeinek azonosítására összpontosít.

Frans Timmermans európai bizottsági alelnök az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy követni kell a pénz útját és elvágni a forrásokat a terrorista cselekmények megelőzése érdekében.

“Ha a pénztárcájukat célozzuk meg, csökkenteni tudjuk az utazási lehetőségeiket, azt hogy robbanószert és fegyvert vásároljanak, valamint azt, hogy gyűlöletet és a félelmet terjesszenek” – tette hozzá a bizottsági alelnök.

A tájékoztató szerint a cselekvési terv illeszkedik a már meglévő pénzmosást ellenőrző jogszabályokhoz, megerősíti és megkönnyíti a tagországok közötti bűnüldöző hatóságok adatainak megosztását. A bankok számára kötelezővé teszi az alacsonyabb banki biztonsági rendszerrel működő országokból érkezett, vagy oda utalt összeget magasabb fokú ellenőrzését.

Az új szabályzat rendelkezik egy nemzeti hatáskörű központi bankszámla-nyilvántartási rendszer elkészítéséről is, amely – az információk megosztásával a tagállamok hatóságai között –  képes lesz kiszűrni a terrorizmussal vádolt egyéneket banki utalásaikon keresztül.

A bizottsági terv szerint javítani fogják a terroristák által gyakran használt virtuális valuta, az úgynevezett bitcoin használatának és használójának azonosítását. A szigorúbb szabályozásoknak emellett ki kell terjednie a több országban működő, előre feltöltött bankkártyák rendszerére is, amelyek mind a névtelen utalásokat teszik lehetővé.

Az akcióterv külön fejezetben foglalkozik a terroristák bevételéül szolgáló régiségkereskedelem ellenőrzésének szigorításával is.