Az áfacsökkentésnek köszönhetően Debrecenben is olcsóbb lett a sertéshús

Erős a verseny a hazai sertéshúspiacon, ezért az ágazat szereplői nem merték zsebre tenni a megtakarítást, amit a sertéshús áfájának 5 százalékra mérséklése jelent. A Debrecen Televízió tapasztalata szerint a vevőknél landolt a célzott adócsökkentés haszna. Az áfacsökkentés 22 százalékos árelőnyt jelent, így nem csoda, ha néhány óra alatt kiürülnek a sertéshúsos hűtőpultok a debreceni vásárcsarnokban.

A sertéshús olcsóbb lett

A sertéshús olcsóbb lett

Bár az ünnepek után jellemzően kevesebb hentesárut vesznek az emberek, az év első napjaiban mégis sokan álltak sorba sertéshúsért. Kilója most mintegy 200 forinttal kerül kevesebbe, ami az áfamérséklésnek köszönhető.

– Sokkal jobban fogy az áru, mivelhogy a 27 százalékról 5 százalékra ment le az áfa. A vevők ezt észre is vették, és nem egy kilót, hanem két kilót vásárolnak – mesélte Szabó Miklós hentes.

A tojáspiacon más a helyzet. A túltermelés miatt novemberben és az utóbbi hetekben is tovább csökkent a tojás termelői ára, ám ez nem jelent meg a régóta magas fogyasztói árakban. Ennek tudható be, hogy most még erőteljesebb a január elején megszokott keresletcsökkenés.

A termelőktől 20-22 forintért veszik a kereskedők a tojást, amit aztán 35-40 forintért árulnak a piacon.
Az új évet nagy készletekkel kezdő tojástermelők borúlátóak,ők ugyanis arra számítanak, hogy alacsonyak maradnak a termelői árak. A csökkenő tojásfogyasztás valószínűleg az egész évre jellemző lesz.

DehirOlcsó a sertéshús, a tojás viszont drága