Az adó többszörösét fizetheti az elhanyagolt műemléki épület tulajdonosa Nagyváradon

Januártól fokozottabban oda kell figyelniük a műemléknek nyilvánított épületek állagára a tulajdonosoknak, a nagyváradi tanács ugyanis úgy döntött, hogy ettől az évtől szankcionálják, ha ezeket az építmények rossz állapotba kerülnek – számolt be a Nagyvárad.ro.

Ettől az évtől kezdve azok a tulajdonosok, akik nem gondoskodnak a műemléki épületek állagmegóvásáról, nem tartják megfelelő állapotban az ingatlanokat, az ingatlanadójuk kétszeresét kell megfizetniük. Ezt a előírást a következő évben tovább szigorítják, a testület döntése értelmében 2017-től a helyi adó háromszorosát fizethetik a rossz állapotban hagyott műemléképületek gazdái, ráadásul ez a különadó évről évre egyre magasabb lesz majd mindaddig, míg el nem éri az alap adó ötszörösét.

A tulajdonosok nem tudnak kibújni a felelősségre vonás alól, ugyanis a nagyváradi polgármesteri hivatal munkatársai járják majd a város utcáit és ők fogják ellenőrizni a műemléki épületek állapotát.

Ha az épületet felújítják, akkor az ingatlanadó értéke is visszaáll az éppen érvényben lévő alapértékre. A rendelet szerint a többletadó kiszabását megelőzően a helyi tanácsnak külön határozatot kell hoznia, amiről öt napon belül értesíteni kell az ingatlan tulajdonosát.

Érdemes a rehabilitáció elindulása után rövid időn belül tájékoztatni a nagyváradi tanácsot, ugyanis ha november végéig a tulajdonos ezt nem teszi meg, akkor a következő évre is kiszabhatják a megemelt ingatlanadót.