Átadták az év embere választás díjait Debrecen város bálján

Az év meghatározó debreceni személyiségeit kereste a Dehir.hu legutóbbi, 2015. évi választásán is. A közélet, a sport, a kultúra és a civil szféra világából kértünk fel tizenegy ismert embert a zsűribe. Ezúttal hat kategória jelöltjeire voksolhattak a Dehir.hu olvasói. Szavazataikat január 11-én délig vártuk, a szavazást akkor lezártuk, és kiderült, kik lettek a kategóriák győztesei. (Erről bővebben itt olvashatnak.)

A szavazók őket választották Debrecen legjobbjainak 2015-ben

A szavazók őket választották Debrecen legjobbjainak 2015-ben

Ezzel azonban még nem ért véget az ‘év embere’ választás, hiszen a zsűri tagjai a kategóriagyőztesek közül választották meg az abszolút győztest, az év emberét. Hogy ki lett az év embere? Ez igazán illusztris környezetben derült ki január 16-án este: a Kölcsey Központban, a város bálján – ennek a rendezvénynek a keretei között zajlott le a Debrecen Televízió és a Dehir.hu választásának díjátadója.

Mint az eseményen elhangzott: első ízben 2011-ben hirdette meg év végi választását a Debrecen Televízió és a Dehir.hu. Az olvasók körében hamar népszerű lett ez a hagyományteremtő szándékkal elindított kezdeményezés, mely során azokra a meghatározó személyiségekre lehetett szavazni, akik teljesítményükkel, életvitelükkel maradandót alkottak az adott évben, példaképül szolgálhatnak másoknak, és akikre valamennyien büszkék lehetünk.

Idén hat kategóriában lehetett szavazni, több tízezer voks érkezett a Dehir.hu olvasóitól. A választás győztesei itt, a város bálján vehették át díjukat. Széles Tamás, a Debrecen Televízió Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta: komoly teljesítmények tanúi lehetünk a városban. Széles Tamás megköszönte a szavazók támogatását, a zsűri munkáját, s azt, hogy a város vezetése is a kezdeményezés mögé állt.

A közönség szavazatai alapján az év gazdasági szakembere Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója lett – díját Tasó László közlekedésért felelős államtitkártól vehette át.

kituntet2

Az év sportolója címet egyéni teljesítménye alapján Nagy Konrád, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gyorskorcsolyázója érdemelte ki. A díjat Széles Tamás, a Debrecen Televízió Kft. ügyvezetője adta át.

Az év sportolója csapatban nyújtott teljesítménye alapján Balogh Norbert, a DVSC-TEVA játékosa. Az ifjú futballista azonban nem tudott részt venni az eseményen, ugyanis időközben szerződést írt alá az olasz bajnokság 16. helyén álló Palermo csapatával.

Az év művésze díjat Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője vehette át Komolay Szabolcs alpolgármestertől.

Az év művészeti csoportja a Debreceni Népi Együttes lett. A díjat Hercz Vilmos művészeti vezető vette át Barcsa Lajos alpolgármestertől.

A közönség egy nem személyhez kötődő kategóriára is szavazhatott: az év rendezvénye idén a 3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság lett ezen a választáson. A díjat Becsky István, a vb szervezőbizottságának elnöke vehette át Szilvássy Zoltántól, a Debreceni Egyetem rektorától.

A kategóriák győzteseiből választotta meg a Dehir.hu által felkért zsűri az Év Emberét. A megtisztelő címet a Debrecen Televízió és a Dehir.hu választásán Herdon István, a Xanga cégcsoport elnök-vezérigazgatója nyerte el. A díjat Papp László polgármester adta át. Herdon Istvàn megköszönte az Év Embere díjat, s elmondta, “az ilyen munkákat csapatban végezzük, s reméljük, a későbbiekben is hozzájárulhatunk Debrecen fejlődéséhez’”

A zsűri döntése alapján még egy különdíj, egy fair play-díj is gazdára talált. 2015 nyarán rendkívül mostoha körülmények között zajlottak a virágkarnevál eseményei. Ám a fellépők becsülettel kiálltak a városért, és hiába esett, hiába fújt, hiába volt hideg augusztus 20-án, végigvonultak a városon, előadták a produkcióikat, így nem maradt el 2015-ben sem a debreceni virágkarnevál. A díjat Papp László polgármestertől a karneváli csoportok nevében a virágkarnevál arca, Váradi Anna, és Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője vehette át.

A különdíj átadása előtt a bál közönsége rövid, színes ízelítőt kapott a virágkarnevál hangulatából: táncosok vonultak be ugyanis és felforrósították a hangulatot.

(A bálról bővebben későbbi cikkünkben olvashatnak.)