Angela Merkel: Németország erős és megbirkózik a kihívással

Időbe, energiába és pénzbe kerül a menekültek ügyének megoldása, de Németország erős és megbirkózik a kihívással – mondta Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében, amelyet csütörtökön este sugároz majd a ZDF országos közszolgálati televízió.

Angela Merkel

Angela Merkel

A kancellári hivatal által előzetesen ismertetett beszédben Angela Merkel felidézte: egy évvel ezelőtti, 2014 szilveszter estéjén elmondott köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a második világháború óta nem volt ilyen sok menekült a világon, és elmondta, hogy Németország magától értetődő módon segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén.

„Ma este megismétlem ezt a gondolatot, mert nemigen volt még olyan esztendő, amelynek során akkora kihívást jelentett volna a szavakat tettekre váltani”, mint 2015-ben. “Ezért a mai szilveszter estén főleg egy szót szeretnék mondani: köszönöm” – tette hozzá Angela Merkel.

Köszönet jár a spontán segítőkészség “lenyűgöző és megindító hullámáért, amelyet ebben az évben megéltünk”, és köszönet jár a Németországban menedéket kereső embereket segítő önkénteseknek, a rendőröknek, a katonáknak és a tartományi és szövetségi hivatalok valamennyi közreműködő munkatársának. Az önkéntes és hivatásos segítők együtt “kiemelkedő teljesítményt” nyújtottak, és “nyújtanak most, ebben az órában is” – mondta Angela Merkel.

Vitán felül áll, hogy további erőfeszítésekre is szükség lesz. A Németországba menekült emberek ügyének rendezése “időbe, energiába és pénzbe kerül”, tekintettel az “integráció oly fontos feladatára” is mindazok esetében, akik “tartósan itt maradnak” – tette hozzá a kancellár, hangsúlyozva, hogy tanulni kell a “múlt hibáiból”.

“Értékeink, hagyományaink, jogfelfogásunk, nyelvünk, törvényeink, szabályaink tartják fenn társadalmunkat”, és “ez érvényes mindenkire, aki itt akar élni” – húzta alá Angela Merkel. Megjegyezte: a “sikeres bevándorlásból” az érintett ország eddig még mindig “profitált, társadalmilag és gazdaságilag is”.

Az is vitán felül áll, hogy Németország már nagyon nagy sok kihívással megbirkózott, és ezek révén mindig fejlődött. Ezt mutatja az újraegyesítés is, amelynek 25. évfordulóját az idén október 3-án ünnepelte az ország – mondta a német kancellár.

Kiemelte, hogy 25 év alatt a “nemzet összenőtt”, és az újraegyesítés folyamatának eredményeit jelzi, hogy most a legalacsonyabb a munkanélküliség és a legmagasabb a foglalkoztatottság, a szövetségi államháztartás sorban a második évet zárja hiány nélkül, a reálbérek növekednek, a gazdaság pedig “erőteljes és újító szellemű”.

Németország a sok ember beáramlásának és integrációjának “nagy feladatát” is a “holnap esélyévé” tudja tenni, hiszen megvan hozzá a “nagyszerű polgári elkötelezettség” és a politikai intézkedések “átfogó koncepciója” – mondta Angela Merkel.

Kifejtette, hogy a kormány törekszik az uniós külső határok védelmének fokozására, valamint arra, hogy az “illegális migráció legálissá” váljék, továbbá küzd a menekülést kiváltó okok megszüntetéséért, hogy mindennek révén a “menekültek száma fenntartható módon és tartósan, érezhetően csökkenjék”.

Jövőre azonban a társadalom összetartásán is sok múlik – mondta a német kancellár. Nem szabad megengedni, hogy megosztottság alakuljon ki nemzedékek vagy társadalmi rétegek, vagy “az őshonos és az új polgárok között” – figyelmeztetett.

Óva intett a csatlakozástól mindazokhoz, akik a szívükben “hidegséggel vagy akár gyűlölettel” élnek, maguknak követelik a jogot a “németség” meghatározásához és ki akarnak rekeszteni másokat.

Sok múlik azon, hogy a “jövőben is olyan országot akarjunk, amelyben öntudatosan és szabadon, emberségesen és a világra nyitottan élünk, a siker felett érzett örömmel, azzal az örömmel, amelyet akkor érzünk, ha igazán mindent beleadunk” – tette hozzá. Való igaz, hogy különösen embert próbáló idők járnak, de igaz az is, hogy a kihívások megoldása “sikerülni fog, mert Németország erős ország” – mondta Angela Merkel.

A kancellár beszédét a ZDF idegen nyelvű felirat nélkül sugározza csütörtökön 19:15-kor.